Gyártók Volkswagen: Szoftverek nélkül nincs jövője az autóiparnak

Volkswagen: Szoftverek nélkül nincs jövője az autóiparnak

autopro.hu/P.B. | 2021.06.23 07:20

Volkswagen: Szoftverek nélkül nincs jövője az autóiparnak

Fotó: Volkswagen Newsroom

Az elektromobilitás mellett a szoftverek, azaz az autók digitalizálása jelenti a legnagyobb trendet a járműiparban. Erről beszélt a gyártó honlapjának Thomas Ulbrich, a Volkswagen igazgatótanácsának fejlesztésért felelős tagja, és Klaus Zellmer, az igazgatótanács eladásokért és marketingért felelős tagja.

Hirdetés

Az elektromos offenzíva és a szoftverek terjedése szorosan kapcsolatban állnak egymással, így nem olyan hatalmas probléma a Volkswagen számára mindkét trendet folytatni. Klaus Zellmer szerint az elektromos offenzíva egyébként is jól halad már az ID.3, az ID.4 és Kínában az ID.6 megjelenésével, miközben ezekbe a modellekbe – ahogy a többi újdonságba is – egyre több szoftveres megoldás kerül.

Felmerül persze a kérdés, hogy a Volkswagen hogyan tudja felvenni a versenyt hazai pályán a Teslával vagy éppen a nagy tech-óriásokkal. Thomas Ulbrich szerint ez egyrészt azért nem gond, mert már nem csak simán hardveres cég a VW, hanem szoftveres is, másrészt óriási előnyt jelent a cég számára az autógyártás közel évszázados hagyománya. Ulbrich úgy véli, a legjobb kombinációt hozza létre a VW azzal, hogy biztonságos hardvereket (autókat) és progresszív, innovatív szoftvereket gyárt.

Már láthatunk példákat a szoftverek fontosságára

A Volkswagen új modelljei, az ID.3 és az ID.4 remek példát mutatnak arra, milyen lesz a jövő autója. Ezek az autók szuperszámítógépeket tartalmaznak, ráadásul ezeknek köszönhetően folyamatosan lehet frissíteni az autókat, amivel újabb funkciók érhetőek el – úgy, mint egy okostelefon esetében.

Zellmer kiemelte, hogy a fejlesztések során rengeteg energiát fordítottak a kiberbiztonságra, ez ugyanis kiemelten fontos terület – gondoljunk csak bele, milyen következményekkel járna, ha valaki illetéktelenül bele tudna piszkálni az autónkba.

Pár éven belül jön az újabb mérföldkő

2026-ban érkezik a Volkswagen Trinity, ami egy teljesen high-tech autó lesz, természetesen tisztán elektromos hajtással. Ez a modell komoly hatótávolságot, villámtöltést és magasfokú digitalizációt ígér.

A mai modellek is elképzelhetetlenek már szoftverek nélkül, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni az hardverekről sem, ilyen például a MEB platform, ami számos modell alapja a Volkswagen Csoport márkáin belül.

Kiemelt Partnereink