Gyártók Viszlát tükör: sorozatgyártásba viszi az Audi a kamerás visszapillantót

Viszlát tükör: sorozatgyártásba viszi az Audi a kamerás visszapillantót

autopro.hu/B.B. | 2018.05.31 11:03

Viszlát tükör: sorozatgyártásba viszi az Audi a kamerás visszapillantót

Eddig csak a tanulmányautókon találkozhattunk a tükrök helyett kamerákat használó visszapillantókkal, azonban a négykarikás márka az új E-Tron SUV még kisebb légellenállása érdekében történelmi lépést tesz.

Hirdetés

A fogyasztók számára is valósággá válik a kameraalapú külső visszapillantó, hiszen az Audi igény szerint száműzi a tükröket a külső visszapillantókból. Helyette kamerák segítségével lehet majd tájékozódni az elektromos E-Tron SUV mögötti környezetről. A bal oldali visszapillantó képét mutató kijelzőt a jelenlegi tükröknek megfelelő irányban kell majd keresni, a jobb oldali pontos helyét azonban a gyártó még nem tisztázta.

A kamerás hátsó képalkotás sorozatgyártása ugyanakkor még hozhat negatív tapasztalatokat, hiszen a technológiával szintén kísérletező Cadillac és Nissan esetében például a nem megfelelő mélységi térérzékelés és a korlátos, rögzített látószög miatt nem erőltették tovább a technológia terjesztését.

A kisebb visszapillantóknak különösen nagy szerepe van az elektromos modellek esetében: az E-Tron légellenállását jelző Cd-érték 0,28 (összehasonlításképp: a Tesla Model S hasonló értéke 0,24, a Toyota Priusé 0,26, a Mercedes CLA 0,22-es eredménye már igen kedvezőnek számít; az E-Tron 0,28-as eredménye SUV-ról lévén szó szintén nagyon pozitív). Az Audi szerint a mutatóból lefaragott minden 0,05 egység öt kilométerrel növeli a hatótávolságot. Az áramvonalas formát olyan további fejlesztések segítik, mint az állatható hűtőrácsok, az adaptív légrugózás és a speciális abroncsok.

Az Audi első tisztán elektromos hajtással működő E-Tron SUV modelljének hatótávolsága 400 kilométer között várható. A gépről, melynek gyártása ez év végén indul, írtunk korábban bővebben.

Kiemelt Partnereink