Gyártók Visszatáncolna az Amazontól a Rivian

Visszatáncolna az Amazontól a Rivian

autopro.hu/P.B. | 2023.03.16 08:22

Visszatáncolna az Amazontól a Rivian

Fotó: Amazon

A Rivian szeretné felülvizsgálni az Amazonnal kötött korábbi megállapodásának részét képező kizárólagossági záradékot. Az amerikai startup lépésének oka állítólag az, hogy az Amazon nem rendelt tőlük annyi járművet, mint azt várták.

Hirdetés

A kizárólagossági záradék 2019-re nyúlik vissza, amikor az Amazon megállapodott a Riviannal, hogy 2030-ig 100 ezer elektromos kishaszongépjárművet vásárol a cégtől. Az Amazon tavaly óta használja is az első elektromos Rivian-furgonjait.

A Wall Street Journal szerint az Amazon 2023-ra vonatkozóan csak körülbelül 10 ezer elektromos járműre adott le megrendelést, ami elmaradt a Rivian várakozásaitól. A startup WSJ által idézett belső forrásai szerint nem ez az első alkalom, hogy az Amazon a megállapodott tartomány alsó határán marad megrendelései tekintetében.

A saját befektetővel szembeni ellenérzés egyre nő a Riviannál, mivel több megrendeléssel számolt. Ezért is folynak most a tárgyalások a fennálló kizárólagossági megállapodás feloldásáról. Enélkül a Rivian szabadon eladhatná a járműveket más ügyfeleknek is, így viszont a gyártósorai nem eléggé kihasználtak.

Kérdés, mit akar az Amazon

Nem világos, hogy az Amazon hogy áll a kizárólagossági záradék feloldásához. Az online kereskedéssel foglalkozó óriásvállalat szeretne megfelelni fenntarthatósági céljainak, ezért szüksége van elektromos furgonokra.

A Rivian nyomás alatt van, hogy megfeleljen a vele szemben támasztott elvárásoknak, és felpörgesse a termelést. Tavaly a Rivian 20.332 elektromos járművet szállított le, de a termelés növelésével kapcsolatos beruházási költségek miatt vesztesége 6,75 milliárd dollárra nőtt – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink