Gyártók Veszteséggel zárta a Renault a tavalyi évet

Veszteséggel zárta a Renault a tavalyi évet

MTI | 2023.02.17 06:18

Veszteséggel zárta a Renault a tavalyi évet

Fotó: Renault Media

Veszteséggel zárta a tavalyi évet a francia Renault konszern oroszországi tevékenységének feladása folytán – jelentette be a Renault a Párizs melletti Boulogne-Billancourt-ban.

Hirdetés

A Renault a tavalyi évet 700 millió euró veszteséggel zárta. 2021-ben a vállalat nyeresége még 967 millió euró volt, azonban tavaly oroszországi tevékenységének feladása egyszeri terheket okozott, amelyek miatt nagy veszteséggel zárta a 2022. évet. A csoport 2,3 milliárd eurót írt le oroszországi érdekeltségeire.

A csoport árbevétele tavaly 11,4 százalékkal, csaknem 46,4 milliárd euróra nőtt, az értékesítési volumen éves szinten 5,9 százalékkal csökkent. Az alacsonyabb értékesítési volumen mellett elért bevételnövekedés az ágazatban kialakult magas árszinttel magyarázható. Az egy részvényre jutó veszteség 1,24 euró lett, szemben az előző évi 3,25 euró részvényenkénti nyereséggel.

Az autógyártó konszern a 2022-es pénzügyi év teljesítménye alapján részvényenként 0,25 euró osztalék kifizetésére tett javaslatot. A Renault költségcsökkentési programjának köszönhetően 5,6 százalékos bevételarányos jövedelmezőséget ért el 2022-ben, az egy évvel korábbi 2,8 százalék után. Az idei évre legalább hatszázalékos bevételarányos jövedelmezőséget tűzött ki célul a vállalat. A francia márka a rossz 2022-es számok ellenére is optimistán tekint a jövőbe, ahogy arról az autopro.hu is beszámolt.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink