Gyártók Vegyes döntést hozott a fellebbviteli bíróság a GM-FCA-ügyben

Vegyes döntést hozott a fellebbviteli bíróság a GM-FCA-ügyben

autopro.hu/V.M. | 2020.07.07 16:22

Vegyes döntést hozott a fellebbviteli bíróság a GM-FCA-ügyben

Fotó: GM Corporate Newsroom

Az Egyesült Államok Hatodik Kerületi Fellebbviteli Bírósága elutasította a General Motors azon kérését, miszerint jelöljenek ki egy új kerületi bírót, aki megvizsgálná, hogy a rivális Fiat Chrysler szembeni vádja megalapozott-e, és lehetővé teszi-e egy büntetőper indítását, másfelől viszont a vállalatvezetőknek nem kell majd személyesen találkoznia.

Hirdetés

A GM még 2019-ben adott be keresetet a Fiat Chryslerrel szemben, azzal vádolva a gyártót, hogy megvesztegette a United Auto Workers (UAW) szakszervezet bizonyos tisztségviselőit, hogy 2009-ben és 2015-ben kedvezőbb munkaügyi szerződéseket köthessen, ugyanakkor hasonlóan jó megállapodásokat ő maga ne harcolhasson ki. A GM szerint emiatt több milliárd dollárnyi plusz bérköltsége keletkezett.

Paul Borman kerületi bíró nem találta megalapozottnak a GM vádját, és június végén elrendelte, hogy a GM vezérigazgatója, Mary Barra, illetve az FCA vezérigazgatója, Mike Manley, esetleg a kettő vállalat más tisztségviselői, július 1-én találkozzanak, és kezdjenek tárgyalásokba egy egyezségről. A GM ezután fordult a fellebbviteli bírósághoz, Borman végzésének megsemmisítését, valamint egy másik kerületi bíró kijelölését kérve.

Borman figyelmen kívül hagyta a járványveszélyt

A fellebbviteli bíróság megállapította, hogy Borman visszaélt a hatáskörével, mikor a kettő vállalatvezetőt találkozásra utasította az üggyel nem kapcsolatos okok miatt, méghozzá a koronavírus-járvány jelentette utazási kockázat figyelembevétele nélkül. Ebből következően Manley és Barra nem kell, hogy személyesen találkozzanak.

Borman azt is elrendelte, hogy a felek a találkozót követő nyolc napon belül jelentsenek a kerületi bíróságnak, amit a fellebbviteli bíróság ugyancsak indokolatlannak talált.

Ugyanakkor a fellebbviteli bíróság szerint Borman elrendelheti, hogy a két fél próbáljon meg peren kívül megegyezni, a GM új bíró kijelölésére vonatkozó kérelmét pedig elutasították.

A Reuters cikkéből az is kiderül, hogy a GM üdvözölte, hogy a fellebbviteli bíróság hamar döntést hozott, az ügy Bormannál hagyását azonban nem kommentálta.

Kiemelt Partnereink