Gyártók Választ ad az elöregedésre a Mercedes-Benz

Választ ad az elöregedésre a Mercedes-Benz

autopro.hu | 2015.10.27 11:27

Választ ad az elöregedésre a Mercedes-Benz

A stratégiai dokumentum után a tettek következnek: az idősödő munkaerővel kapcsolatos egységes normákat kezdi alkalmazni a Mercedes-Benz az összes németországi üzemében.

Hirdetés

Szeptemberben a Daimler és üzemi tanácsa megállapodott a generációs menedzsmentről. A demográfiai kezdeményezés segíti a termelés megszervezését, és az idősebb és a fiatalabb munkatársak együttműködését.

Markus Schäfer: Elkötelezettek vagyunk egy olyan vállalati kultúrával kapcsolatban, amely megérti a demográfiai változásokat, és azokban lehetőségeket lát

– Elkötelezettek vagyunk egy olyan vállalati kultúrával kapcsolatban, amely megérti a demográfiai változásokat és azokban lehetőségeket lát. Ehhez találtuk ki az „új termelés” projektünket. Ez egy fontos lépés a Mercedes-Benz személyautó részlegének átszervezésében és a globális termelési hálózat életében – mondta Markus Schäfer, ügyvezető alelnök, a gyártásért felelős elöljáró és a Mercedes-Benz Cars vezetője.

– Azt szeretnénk, hogy minden foglalkoztatott egészséges legyen a nyugdíjba vonulásig és sok generáció munkájából profitálhasson a Daimler – mondta Michael Brecht, a Daimler összevont üzemi tanácsának elöljárója.
A demográfia kezdeményezés a Y.E.S. – young, experienced, together successful (fiatal, tapasztalt, együtt sikeres) nevet kapta. A projektet különböző helyszíneken is végrehajtják. Mivel várhatóan Németországban növekszik meg leginkább az átlagéletkor, ezért a Mercedes-Benz Cars összes németországi gyártóhelyén bevezetik majd.

Idősebb munkavállalók és kevesebb automatizálás

A gyártóhelyeket a közepestől egészen a nagy beruházásokig korszerűsítik. Az automatizálással nagyobb rugalmasságot tudnak elérni a termelésben. A munkaszervezésben kiemelten figyelnek az idősebb és fiatalabb generációk közötti együttműködésre, ennek a folyamatnak a középpontjában a modern termelési környezet kialakítása áll. A dolgozók egészségének megőrzéséért is sokat tesznek, például mobil fitnesz-stúdiók létrehozásával. Az ergonomikus munkaállomások létrehozása is program része.

Az egész kiindulópontja, hogy a vezetők figyelmét felhívják a generációk közötti együttműködés fontosságára. A cél a motiváció fenntartása egy egész életen át. A brémai üzem szolgált egy jó példával: a fiatal diplomásokat a tapasztalt személyzettel együtt osztották be. A heterogén környezetben ki tudták használni a szinergiákat és javult a generációk közötti információcsere.

Demográfiai adatokkal a jobb irányításért

A rendszer második fontos eleme az úgynevezett „demográfia tükör”. A pontos adatok egy egységes mérési és ellenőrzési rendszeren keresztül állnak rendelkezésre, így jól átlátható a teljes összkép a Mercedes-Benz Cars üzemeiben. A munkavállalók, a munkáltatók és az üzemi tanács is hozzájárul a rendszer fejlesztéséhez, ennek fontos eleme az egészségügyi menedzsment is.

A harmadik elem egy nyitott platform, ahol egy rendezvényen az idősebb emberek tudatosságára építettek. A Brémában 2016 augusztusáig megvalósuló további lépésekben az időseknek akarnak új impulzusokat adni a munkával és a mindennapokkal kapcsolatban. A Mercedes-Benz gyár együtt dolgozik a brémai egyetemmel, az IG Metall és a Nordmetall szakszervezetekkel. A rendezvény látogatói megtapasztalhatták, hogy az idősek és a fiatalok milyen sokrétűen tudnak együtt dolgozni és mindenkiben mennyi személyes potenciál rejlik kortól függetlenül.

Kiemelt Partnereink