Gyártók Újabb milliós visszahívás indul a Takata miatt

Újabb milliós visszahívás indul a Takata miatt

autopro.hu/V.M. | 2021.01.22 11:23

Újabb milliós visszahívás indul a Takata miatt

Fotó: Ford Media Center

Tovább emelkedik a hibás Takata légzsák-gázgenerátorok miatt visszahívott autók száma, ezúttal a Fordnak kell kicserélnie a kormánylégzsákok gázgenerátorait mintegy hárommillió, Egyesült Államokban és más országokban regisztrált autójában.

Hirdetés

Az amerikai autógyártó még 2017-ben kérvényezte a visszahívás szükségtelennek minősítését az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatalnál (NHTSA), a szervezet azonban végül a javítás mellett foglalt állást. A Ford, közleménye szerint 2,7 millió autót hív vissza az Egyesült Államokban és további 300 ezret más országokban.

A japán Mazda, ugyancsak 2017-ben a Fordéhoz hasonló kéréssel fordult az amerikai közlekedésbiztonsági szervezethez, ám az NHTSA mostani határozata értelmében neki is el kell végeznie a gázgenerátorok cseréjét körülbelül 5800 járművében. A Ford és a japán gyártó visszahívásai 2006 és 2012 között készült járműveket érintenek.

A hibás Takata gázgenerátorok gázfejlesztő anyaga nedvességgel szívhatja meg magát, amitől instabillá válhatnak, és a légzsákokat a kelleténél nagyobb erővel, repeszképződés kíséretében fújhatják fel. Világszerte eddig 27 ember vesztette életét a meghibásodás folytán, illetve több mint négyszázan szenvedtek sérülést.

A mai napig globálisan több mint százmillió gázgenerátor cseréjét rendelték el, melyeket 19 nagy autógyártó modelljeibe építettek be. Az NHTSA adatai szerint az USA-ban még legalább 17 millió autó járja veszélyes légzsákokkal az utakat – jelenti a Reuters.

Európában forgalmazott típusok is érintettek

A Ford Európában is forgalmazott, mostani visszahívásban szereplő modelljei a Ford Ranger pickup, a Mondeo és az Edge SUV. Azt egyelőre nem tudni, hogy Európában is fog-e visszahívási akció indulni. A Mazdának 2007-2009 között gyártott B-Series platós kisteherautókat kell visszarendelnie. Ezek a Ford Rangerével azonos platformra épültek, és azonos gázgenerátorok találhatóak bennük.

Az NHTSA legutóbb novemberben rendelt el új visszahívást a Takata gázgenerátorok ügyében. Akkor a General Motors kapott felszólítást 5,9 millió amerikai autója javítására. A Fordhoz és a Mazdához hasonlóan a GM is megpróbálta elkerülni a cserét, az NHTSA azonban elutasította kérelmét. A vállalat az Egyesült Államokban és a világ más részein összesen hétmillió autót hívott vissza.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink