Gyártók Újabb kínai gyártó próbálna szerencsét Európában

Újabb kínai gyártó próbálna szerencsét Európában

autopro.hu/V.M. | 2022.11.03 04:20

Újabb kínai gyártó próbálna szerencsét Európában

Fotó: Zhejiang Geely Holding Group Media Center

A Geely kezében lévő Zeekr elektromosautó-gyártó 2023-tól lesz elérhető bizonyos európai piacokon – osztotta meg a fiatal márka vezérigazgatója, aki az egészen eddig csak egy autót kínáló brand modellpalettájának bővítéséről is beszélt.

Hirdetés

An Conghui, a Zeekr vezére nemrég Kínában, a Zeekr 009 egyterű bemutatóján beszélt az európai tervekről, melyeket november végén készülnek hivatalosan is ismertetni. A Geely Holding elnöki székét is elfoglaló An elmondta, hogy célzottan a globális terjeszkedésre való előkészülésként a Zeekr kettő új modellel fogja bővíteni kínálatát 2023-ban.

Geely-nél dolgozó bennfentesek szerint a járművek egyike szedán, míg a másik egy kompakt SUV. A kettőben közös, hogy úgy tervezik őket, hogy megfeleljenek az európai biztonsági előírásoknak.

Előbbieket aztán 2024-ben kettő további típus fogja követni, melyekről egyelőre nem ismertek részletek – írja az Autocar.

Az sem tisztázott, hogy a Kínai márka mely európai piacokon jelenne meg első körben. Mindazonáltal a lehetőségek között szerepel a villanyautós nagyhatalomnak számító Norvégia, ahogy a régió egyik legnagyobb piaca, Németország is.

Európában már számos kínai autómárka alakított ki jelenlétet, egy tanulmány pedig nemrég arra figyelmeztetett, hogy változás nélkül a helyi villanyautós piacnak akár közel ötödét is magukénak tudhatják majd néhány éven belül.

Önálló vállalatként folytathatja a Zeekr

Az európai piacra lépés, illetve a modellkínálat legalább hat tagúra bővítésének bejelentése egybe esik a Zeekr tőzsdére vitelének és önálló cégbe szervezésének kezdetével. A Geely már meg is kapta a zöld lámpát a Zeekr hongkongi tőzsdére viteléhez – bár a hogyan továbbról még nem ismertek részletek.

A még rendkívül fiatalnak számító, 2021-ben ringbe szállt Zeekr prémium márkaként van jelen Kínában. Egyike a Geely Holding által birtokolt vállalatoknak, melyek között ott találjuk a Volvót, a Lotus-t és a Lynk&Co-t is. A Geely továbbá 50 százalékos tulajdonrésszel bír a Smartban, illetve részvényese az Aston Martinnak és a Mercedes-Benznek is.

Októberben több mint 10 ezer darab kelt el Kínában a Zeekr első modelljéből, a 001-ből, és An szerint év végéig képesek lesznek 70 ezer autót értékesíteni. Ezenfelül a vezető megerősítette azt a korábban kitűzött célt, hogy 2025-re évi 650 ezer járművet adjanak el.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink