Gyártók Újabb e-mobilitási cég került válságos helyzetbe

Újabb e-mobilitási cég került válságos helyzetbe

autopro.hu/V.M. | 2023.08.09 06:18

Újabb e-mobilitási cég került válságos helyzetbe

Fotó: Proterra

Az elektromos hajtásrendszerek alkatrészeit és villanyhajtású autóbuszokat gyártó amerikai Proterra csődvédelemért folyamodott, ezzel rövid időn belül a második olyan elektromobilitási céggé válva, mely válságos pénzügyi helyzetbe került.

Hirdetés

A 2004-ben alapított Proterra piaci értéke 2021-ben még elérte az 1,6 milliárd dollárt, mostanra azonban mindössze 362 millió dollárra esett vissza.

„Számos piaci és makroökonómiai nehézséggel néztünk szembe, melyek gátolták, hogy tevékenységeinket hatékonyan kiterjesszük” – mutatott rá a nehéz pénzügyi helyzet okaira Gareth Joyce vezérigazgató egy közleményben.

Más villanyautós cégek szintén nehéz helyzetben találták magukat az ellátási problémák, az infláció és a befektetői tőke szűkössége miatt. Az elektromos pickupokat gyártó Lordstown Motors június végén szintén csődvédelmet kért, miután egy befektetőjével, a Foxconnal nem tudott megegyezésre jutni.

Kevesebb ember, kevesebb költség

A barátságtalan gazdasági viszonyok közepette az elektromobilitási vállalatok közül többen is a létszámcsökkentés eszközéhez nyúlnak. A Nikola júniusban jelentett be egy jelentős leépítést, míg maga a Proterra januárban vette tervbe 300 pozíció megszüntetését.

A többek között haszonjárművek számára akkumulátorcsomagokat gyártó Proterra a csődvédelem magkapása után a megszokott módon kívánja folytatni működését – derült ki a Reuters beszámolójából.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink