Gyártók Új üzemanyagcellás rendszert fejlesztenek az autókhoz

Új üzemanyagcellás rendszert fejlesztenek az autókhoz

autopro.hu | 2024.04.06 08:18

Új üzemanyagcellás rendszert fejlesztenek az autókhoz

Fotó: Intelligent Energy

Az Intelligent Energy, az Egyesült Királyság vezető üzemanyagcella-fejlesztője és -gyártója bemutatta vadonatúj hidrogén üzemanyagcellás rendszerét, amely kisebb és erősebb teljesítményű, mint bármely más megoldás a személygépkocsi-piacon - ezzel áttörést jelentő lehetőséget teremtve az ágazat globális, kibocsátásmentes jövő elérésére.

Miközben a világ egy valóban fenntartható, kibocsátásmentes mobilitási megoldás után kutat, az üzemanyagcellák segíthetnek megoldani az akkumulátoros elektromos járművek néhány kihívását, nevezetesen a korlátozott természeti erőforrásoktól való függőséget, a korlátozott elektromos hálózati kapacitást, az akkumulátorok hosszú töltési idejét és a járművek korlátozott hatótávolságát. Az üzemanyagcellák előállítása ugyanolyan olcsó lehet, mint a belső égésű motoroké, és újrahasznosított és újrahasznosítható anyagokból is előállíthatók.

Az Intelligent Energy vadonatúj és szabadalmaztatott IE-DRIVE rendszerét úgy tervezték, hogy a személygépkocsi-gyártók számára közvetlen hozzáférést biztosítson a kisebb, erősebb teljesítményű, kulcsrakész és kereskedelmi szempontból életképes hidrogén üzemanyagcellás megoldáshoz, amely ahhoz szükséges, hogy a szén-dioxid-kibocsátás nélküli mobilitás globális valósággá váljon a személygépkocsi-piacon.

Az IE-DRIVE platform specifikációja jelentős előnyökkel jár a nagy autóipari csoportok és harmadik fél üzemanyagcella-beszállítói által kifejlesztett más üzemanyagcellákkal szemben.

Több energia és kisebb méret

Jelenlegi konfigurációjában az Intelligent Energy DRIVE üzemanyagcella-készlete 157 kilowatt bruttó elektromos teljesítményre képes. Ez magasabb, mint bármely más, jelenleg a személygépkocsi-szektorban rendelkezésre álló, egysoros alkalmazás.

Az Intelligent Energy szabadalmaztatott közvetlen vízbefecskendezési technológiája azt jelenti, hogy a DRIVE hőcserélője azonos nettó teljesítmény mellett akár 30 százalékkal kisebb, mint a versenytársaké. Az újszerű közvetlen vízbefecskendező rendszerének megtervezése lehetővé tette az Intelligent Energy számára, hogy csökkentse az alkatrészek számát és az anyagmennyiséget. Erre példa, hogy az IE üzemanyagcellája nem igényel párásítót és a hozzá tartozó alkatrészeket.

Kulcsrakész megoldás

A DRIVE egy hagyományos motor formájú, komplett üzemanyagcellás rendszer, amelyet úgy terveztek, hogy megfeleljen a személygépkocsik alacsony motorháztetőre vonatkozó követelményeinek. Tartalmazza az üzemanyagcella-készletet, az elektronikus vezérlőegységet, a hőcserélőt és a berendezés egyensúlyát. A vállalat előrejelzése szerint teljes körű, nagy volumenű gyártási körülmények között a DRIVE üzemanyagcellás rendszere az évtized végére kilowattonként körülbelül 116 euróba fog kerülni.

Az Intelligent Energy az egész projekt során forradalmasította gyártási folyamatait, racionalizálta az összeszerelést, és keményen dolgozott az új költséghatékonyság biztosításán – a minőség feláldozása nélkül. A vállalat most készen áll arra, hogy a megfelelő autógyártókkal együttműködve a személygépkocsi-piacra is bevezesse technológiáját.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink