Gyártók Új taggal bővül a Volkswagen sikercsaládja

Új taggal bővül a Volkswagen sikercsaládja

autopro.hu/P.B. | 2021.11.06 04:23

Új taggal bővül a Volkswagen sikercsaládja

Fotó: Volkswagen Newsroom

Folytatódik a Volkswagen elektromos offenzívája, ennek jegyében a tisztán elektromos, nagy sikernek örvendő ID-család egy új taggal bővült: hivatalosan is bemutatkozott az ID.5 és az ID.5 GTX. Ez a modell egyben az első elektromos SUV kupé a gyártótól.

Hirdetés

A Volkswagen elektromos családjának új tagja egyértelműen az ID.4-hez áll a legközelebb, nyugodtan nevezhetjük két testvérnek is az autókat: például az ID.5 hossza és a tengelytávja is megegyezik az ID.4-esével, és szemből ránézésre is sok a hasonlóság a két modell között. Hátul azonban látszik a különbség: az ID.5 egy igazi kupé, és mint olyan, úttörőnek is számít a Volkswagennél, hiszen ez az első elektromos SUV kupé a brand égisze alatt.

Az ID.5-ös háromféle hajtással rendelhető, két formában. A sztenderd ID.5 mellé érkezett a sportosabb GTX verzió is, míg a két változat összesen három hajtáslánccal rendelkezik: két esetben a hátsó tengelyre került a villanymotor, míg a GTX mindkettő tengelyére kapott egy-egy motort.

Az alapmodell az ID.5 Pro, ennek teljesítménye 151 lóerő, míg a Pro Performance 200 lóerővel rendelkezik. Mindkét változat végsebessége 160 kilométer/óra, azonban a Pro 10,4 másodperc alatt van nulláról százon, a Pro Performance viszont 8,4 másodperc jut el addig.

A kétmotoros, összkerékhajtással szerelt GTX teljesítménye közel 300 lóerő, ennek a verziónak csak 6,3 másodperc kell álló helyzetből százra gyorsulni.

Új szoftverek

Az új, 3.0-s szoftvergeneráció lehetővé teszi a hálózaton keresztüli frissítéseket és további funkciók aktiválását, így az ID.5 hosszú ideig naprakész maradhat. Az innovatív asszisztens rendszerek, mint például a Travel Assist, nyugodtabb, tervezhetőbb vezetési élményt tesznek lehetővé. Az új, opcionális, memória funkcióval rendelkező Park Assist Plus kérésre gondoskodik a személyre szabott parkolási folyamatokról.

A szoftver számos további fejlesztést tartalmaz, például a We Connect szolgáltatások valós idejű online forgalmi információkat, online térképfrissítéseket, töltőállomásokkal kapcsolatos információkat, webrádiót és még sok mást biztosítanak a sofőrnek.

A Car2X kommunikációval a Volkswagen flotta kompatibilis járműveinek adatai és az infrastruktúra jelzései akár 800 méteres körzetben a másodperc töredéke alatt helyben értelmezhetők, így a vezető értesítést kaphat a forgalmi akadályokról, balesetekről vagy dugóról.

Sok változás nincs az utastérben

Belülről szinte ugyanúgy néz ki az ID.5, mint az elődje – ugyanazt az infotainment rendszert kapta a modell, mint az ID.4-es. Minimális változás többek között, hogy a GTX-ek esetében a kivitel nevét belevarrják az ülésekbe.

Az ID.5 hatótávolsága 520 kilométer a WLTP szerint, a GTX modellek viszont csak 480 kilométer megtételére képesek egy töltéssel.

Az új típus forgalmazása 2022 elején indul, várhatóan akkor közlik majd az ID.5 árát is, ami egyelőre még nem ismert.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink