Gyártók Új szintre emeli a biztonságot a Volvo XC90 utódja

Új szintre emeli a biztonságot a Volvo XC90 utódja

autopro.hu/E.M. | 2022.09.25 04:19

Új szintre emeli a biztonságot a Volvo XC90 utódja

Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

Vége a találgatásoknak, hiszen a Volvo hivatalos bejelentése alapján kiderült, hogy a XC90 tisztán elektromos hajtású utódja az EX90 nevet kapja. A hajtáslánc körül még van helye a találgatásoknak, de a svéd autógyártó közleménye alapján az már sejthető, hogy ez lesz a valaha volt legbiztonságosabb Volvo.

Hirdetés

Igaz, hogy a svéd vállalat nem árult el részleteket a hajtásrendszerről, de az egyértelmű, hogy az EX90 kizárólag elektromos hajtáslánccal lesz kapható, és egy új e-autó platformra épül majd, amelyet később más Volvo modellekben is használni fognak.

A biztonság kérdésével kapcsolatban a gyártó elárulta, hogy az EX90 vezetéstámogató rendszere gyárilag felszerelt lidar egységgel lesz kiegészítve. „Ez több száz méterre előre képes látni az apró tárgyakat, így több idő marad a tájékoztatásra, a cselekvésre és a kikerülésre” - mondta Jim Rowan, a Volvo vezérigazgatója.

A korábbiakkal ellentétben a Volvo asszisztens rendszerei azonban nemcsak a jármű környezetét figyelik majd, hanem a belső teret is: „A saját fejlesztésű algoritmusaink által működtetett speciális érzékelők és kamerák mérik a tekintet koncentrációját. Ezáltal a technológia lehetővé teszi, hogy az EX90 észrevegye, ha Ön szórakozott, fáradt vagy más módon figyelmetlen” – tette hozzá Rowan.

Megcáfolták a spekulációkat

Vége a névvel kapcsolatos találgatásoknak is, hiszen a Volvo bejelentette, hogy az új modell az EX90 nevet kapja. Így nem igazolódott be az az elképzelés miszerint a XC90 elektromos utódja az Embla vagy EXC90 nevet kaphatja.

A hagyományos, alfanumerikus elnevezési sémától való esetleges eltérésről szóló pletykák tavaly merültek fel, amikor még Hakan Samuelsson volt a Volvo vezérigazgatója. Időről időre előfordul, hogy a modelleket a vezérigazgató-váltás után, a premier előtt átnevezik.

Mindazonáltal az EX90 esetében Samuelsson ex-vezérigazgató decemberben tett kijelentése igazolást nyert, ugyanis a modell neve, ígéretének megfelelőn valóban magánhangzóval kezdődik.

Amerikai debütálás és lehetséges szlovákiai gyártás

A Volvo Cars azt tervezi, hogy a következő hetekben részletesebb információkat közöl a teljesen elektromos hajtású SUV-ról. Ezek valószínűleg az egyes rendszerekről és funkciókról szóló ízelítők lesznek. A hajtásláncra, az akkumulátorra, a töltőrendszerre és a hatótávolságra vonatkozó teljes műszaki adatok azonban csak a novemberi debütáláskor várhatóak.

Az elektromos modellek európai gyártása valószínűleg a Volvo nemrég bejelentett új szlovákiai elektromosautó-gyárában történhet, de ez még nem hivatalos. Az azonban már korábban megerősítést nyert, hogy az EX90 először az amerikai Dél-Karolina államban található üzemben fog legördülni a gyártósorról – olvasható az electrive.com cikkében.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink