Gyártók Új partnerségekkel mozdítja előre akkugyártását a VW

Új partnerségekkel mozdítja előre akkugyártását a VW

autopro.hu/V.M. | 2021.12.09 10:21

Új partnerségekkel mozdítja előre akkugyártását a VW

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen Csoport három vállalattal kötött stratégiai megállapodást, hogy erősítse pozícióját az akkumulátorgyártásban. Az egymástól független együttműködések célja közös: fenntartható és magas technológiai színvonalat képviselő akkumulátorok tömeggyártása.

Az autóipar egyik legambiciózusabb elektrifikációs stratégiájával rendelkező VW célja többek között, hogy házon belül folytassa akkumulátorok fejlesztését és gyártását. Ennek céljából szeptemberben már üzembe helyezett egy kutatóközpontot, 2030-ig pedig csak Európában hat gigagyárat fog felhúzni. Az anyagtechnológiai Umicore-ral, az akkumulátorokra specializálódott 24M-mel és a lítiumkitermelésre készülő Vulcan Energy-vel most bejelentett megállapodások ugyancsak ezen céljához viszik közelebb a világ második legnagyobb autógyártóját.

Közös üzemben fog folyni a termelés

A belgiumi központú Umicore-ral a VW egy vegyesvállalatot fog alapítani, aminek üzeme katódanyagokat fog szállítani az autógyártó európai akkucella-gyárainak. Az üzem 2025-ben kezdi meg a termelést évi 20 gigawattóra kapacitással, ezt 2030-ra 160 gigawattórára fogják bővíteni, ami évi 2,2 millió akkumulátoros elektromos autó kiszolgálásához elegendő.

Az együttműködés közös fejlesztést, illetve a katódanyagok gyártásának optimalizálását is magába foglalja, továbbá a VW és az Umicore megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy a közös vállalat tevékenységi körét kiterjesszék az újrahasznosításra és a nyersanyagok feldolgozására.

Hatékonyabbá teszik az akkugyártást

A VW az amerikai 24M-be egy meg nem nevezett összeget invesztál annak érdekében, hogy támogassa annak akkucella-gyártó technológia fejlesztését, amit maga a VW is használni tervez. A Massachusettsi Műszaki Egyetemből kivált 24M megoldásával több gyártási lépés is elhagyható és csökkenthető az anyaghasználat, ezek által mérsékelve a költségeket. A VW egy új céget fog alapítani a technológia további fejlesztésére és skálázására.

A 24M technológiájának további előnyei, hogy 40 százalékkal kisebb gyártási területet igényel, hatékonyabb újrahasznosítást tesz lehetővé, emellett kisebb szén-dioxid-kibocsátást generál. Az eljárás tömeggyártásban megjelenése az évtized második felében várható a VW közleménye szerint.

Klímabarát anyagellátás

Az amerikai Vulcan Energy-vel kötött szerződés karbonsemleges lítium szállítására irányul. A vállalat 2026-tól a Fekete-erdőbe tervezett üzeméből fogja lítium-hidroxiddal ellátni a VW európai akkumulátorgyárait öt éven keresztül.

A Vulcan Európa legnagyobb ismert lítiumlelőhelyén fog kitermelést folytatni fosszilis energiahordozók és nagy vízfogyasztással járó párologtató tavak létesítése nélkül. A cég a német helyszínéről a Stellantis-nak és a Renault-nak is lítiumot fog szállítani.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink