Gyártók Új fejezetet nyitna a Porsche a sportautók történetében

Új fejezetet nyitna a Porsche a sportautók történetében

autopro.hu | 2015.12.07 09:34

Új fejezetet nyitna a Porsche a sportautók történetében

1 milliárd euró, 1000 új munkahely – ilyen mutatók szegélyezik a teljesen elektromos meghajtású modell piacra küldését célul kitűző Mission E projektet.

Hirdetés

Zöld jelzést kapott a vezérkartól a Porsche zéró emissziós programjának zászlóshajója, amelyet talányos módon Mission E néven emleget a gyártó. Maga a koncepcióautó már bemutatkozott a nagyközönség előtt a Frankfurti autószalonon, ám fokozatot váltott a vállalat, és komoly előrelépésre szánta el magát az igazgatótanács.

Közel 1 milliárd eurót címkéztek meg a projekt finanszírozásához, amelynek jelentős részét, 700 millió euró a Porsche központi üzemébe invesztálják. Stuttgart-Zuffenhausen üzemében több mint 1000 új munkahely létesül, új festőüzemet és új összeszerelő csarnokot is kialakítanak a következő években. A motorgyártást is fejlesztik, értelemszerű megújulásra van szükség az elektromos erőforrások előállításához. A Weissachban található fejlesztési központ ugyancsak komoly keretből gazdálkodhat majd.

Maga a program központi eleme, a négyajtós elektromos Porsche modell igazi trendszetterként érkezhet a piacra. 600 lóerő, 3,5 másodperces gyorsulás, akár félezer kilométernél is hosszabb hatótáv. A gyártó saját fejlesztésű, 800 voltos töltője akár 15 perc alatt képes 80 százalékos állapotra feltölteni az akkumulátort – ez a mai gyorstöltők teljesítményének nagyjából a kétszerese. Az autót akár kábel nélkül is fel lehet majd tölteni egy speciális, padlóba épített berendezésen keresztül, akár a saját garázsunkban.

Kiemelt Partnereink