Gyártók Tűzveszély miatt hívja vissza e-teherautóit a Volvo

Tűzveszély miatt hívja vissza e-teherautóit a Volvo

autopro.hu/V.M. | 2023.08.10 11:17

Tűzveszély miatt hívja vissza e-teherautóit a Volvo

Fotó: Volvo Trucks

A Volvo Trucks szinte minden elmúlt négy évben készült elektromos teherautóját visszahívja az Egyesült Államokban, mivel azok akkumulátora egy hiba miatt kigyulladhat.

Hirdetés

A visszahívás összesen 172 darab, 2019 és 2023 között készült Volvo és kilenc Mack Trucks márkájú járművet érint, melyeknek ki fogják cserélni az akkumulátorát.

A svéd haszonjárműgyártó azután döntött az energiatároló egységek cseréjéről, hogy a Virginia állambeli üzemében egy beépítésre odaszállított akkumulátor lángra kapott. Akkor a tüzet sikerült még azelőtt megfékezni, hogy az átterjedt volna valamire.

Mindegyik visszahívott gépjárműhöz a ma már az amerikai BorgWarner részét képező német Akasol szállította az akkumulátorcellákat. A Volvo szerint a hiba a beszállító egyik amerikai egységében készült cellákra korlátozódik.

Az energiaelosztással kapcsolatos műszaki problémák miatt lerakódás keletkezhet az érintett akkumulátorokban. A lerakódás rövidzárlatot, az pedig végső soron tüzet okozhat – írta meg a The Detroit News.

Középpontban a tűzveszély

Az elektromos járművek terjedésével egyre nagyobb figyelmet kapnak az azokkal kapcsolatos tűzesetek. Bár sajnálatos módon a hagyományos hajtású gépkocsikban is előfordulnak azok kigyulladásához vezető hibák, a villanyhajtású társaik által hordozott tűzveszély több aggodalmat szül. Ez részben azzal magyarázható, hogy az önoxidálódó lítiumsók miatt az akkumulátoros járművek eloltása sokkal nehezebb, több vizet igényel, és a későbbi ismételt kigyulladással is számolni kell.

Legutóbb egy holland partoknál kigyulladt autószállító hajó miatt került ismét a figyelem középpontjába az e-autók jelentette tűzveszély, bár azt egyelőre nem erősítették meg, hogy valóban az egyik villanyautó volt-e a tűz forrása.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink