Gyártók Túl sok személyes adatot tudnak a Teslák

Túl sok személyes adatot tudnak a Teslák

autopro.hu/B.B. | 2019.04.11 05:08

Túl sok személyes adatot tudnak a Teslák

Egy kisebb baleset, de akár egy egyszerű adásvétel után is veszélybe kerülhetnek a Tesla-használók személyes adatai. Pedig az élvonalban már nem elég kiváló műszaki tartalommal vagy kifogástalan ergonómiával előrukkolni, az adatok nem kellően erős védelme egyre inkább a legfontosabb szempontok közé kerül.

Hirdetés
Nem bánnak túl óvatosan a személyes adatokkal a Tesla termékei, ha hihetünk annak a vállalkozó szellemű hackernek, aki saját állítása szerint aukción jutott hozzá egy törött Tesla Model 3-hoz. Az autó informatikai rendszerén keresztül több tucatnyi, a járművet korábban használó személyes adataihoz jutott hozzá – ezek alapján kideríthető volt, hogy az érintett Model 3 egy Boston-környéki építőipari vállalkozás tulajdonában állt.
A roncstelepről kimentett Teslával korábban párosított okostelefonok adataiból kilencven telefonszámot, email-címet, navigációs előzményeket, de még a kocsi kamerái által készített képeket is ki lehetett nyerni.

Reagált a Tesla

Bár számos más autótípusnál egyszerűen kezelhetők a személyes adatok, a Teslák esetében ez a CNBC amerikai hírtelevízió szerint kissé nehézkesebb: a tulajdonosoknak előbb egy 995 dolláros, kb. 280 ezer forintos kábelt, illetve szoftvercsomagot kell beszerezniük, hogy jogi, biztosítási vagy egyéb okból korlátozottan hozzáférhessenek a Tesla által rögzített adatokhoz.
A Tesla szóvivője a hírrel kapcsolatban ismertette, hogy már kínálnak olyan lehetőségeket, melyeket ügyfeleik használhatnak az autójuk által tárolt személyes adatok védelme érdekében. Ilyen például a telefonoknál már megismert, "gyári beállítások visszaállítása" funkció, és a PIN-kóddal működő, hozzáférést korlátozó Valet Mode is.
A Tesla esete jól mutatja, hogy egy élvonalba tartozni kívánó gyártónak nem elég megfelelő minőségű terméket gyártani, ma már az adatbiztonság is legalább ilyen fontos kérdés.

Kiemelt Partnereink