Gyártók Túl sok mérnöke lenne a Fordnak?

Túl sok mérnöke lenne a Fordnak?

autopro.hu/V.M. | 2023.02.08 06:18

Túl sok mérnöke lenne a Fordnak?

Fotó: Ford Media Center

Jim Farley, a Ford Motor vezérigazgatója nemrég olyan nyilatkozatot tett, ami megerősíti azon értesüléseket, melyek szerint az amerikai autógyártó mérnököktől tervez megválni.

Hirdetés

Farley egy rádióshowban adott interjú során kedvezőtlen képet festett a mérnöki feladatok elvégzésének hatékonyságáról. „Nálunk ugyanazon feladatokat 25 százalékkal több mérnök végzi, mint versenytársainknál” – mondta a vállalatvezető. Hozzátette: „Nem engedhetem meg, hogy 25 százalékkal kevésbé hatékonyak legyünk.”

A fentiek megerősíteni látszanak, hogy a Ford nagy léptékű létszámcsökkentésre készül a termékfejlesztésben. Még januárban az IG Metall német szakszervezet számolt be arról, hogy a vállalat Európában 2500 munkahelyet számolna fel a termékfejlesztési területeken – amit 700 adminisztratív pozíció megszüntetése is követne.

A Bloomberg még tavaly júliusban 8000 fő elbocsátásáról írt, tavaly augusztusban pedig a Ford már elküldött 3000 dolgozót, többségüket az Egyesült Államokban.

Túl nagyok a költségek

A létszámcsökkentésre további okot adnak a kiábrándító tavalyi eredmények. A Ford kétmilliárd dollár nettó veszteséggel zárta a 2022-es évet, részben a Rivian-részvények eladása, az Argo AI felszámolása, részben pedig minőségügyi, költség és ellátási problémák miatt.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a vállalatot máig keményen érinti a félvezetőhiány, és elismerten későn kapcsolt ellátásának stabilizálása érdekében.

Farley szerint tavaly kétmilliárd dollárnyi nyereségtől estek el általuk befolyásolható faktorok miatt. Idénre célul tűzte a költségek 2,5 milliárddal megvágását, és leépítést is kilátásba helyezett – emlékeztet a The Detroit News.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink