Gyártók Több ezer európai állás leépítésétől tartanak a Fordnál

Több ezer európai állás leépítésétől tartanak a Fordnál

autopro.hu/P.B. | 2023.01.24 06:16

Több ezer európai állás leépítésétől tartanak a Fordnál

Fotó: Ford MyNewsDesk

Az IG Metall német szakszervezet szerint a Ford Európa-szerte 3200 állást szüntetne meg, és bizonyos termékfejlesztési munkákat az Egyesült Államokba költöztetne a kontinensről. A szakszervezet ígéretet tett arra, hogy a leépítések megvalósulása esetén az egész kontinensen tiltakozásokkal fogják megzavarni az autógyártót.

A Ford 2500 munkahelyet akar megszüntetni a termékfejlesztésben, és további 700-at az adminisztratív pozíciókban. A leépítések leginkább a németországi telephelyeket érintik majd – közölte az IG Metall a Forddal való tárgyalások után, január 23-án.

A Ford egyelőre sem erre, sem a korábbi sajtóértesülésekre nem reagált, amik ezernél is több állás megszüntetéséről szóltak.

Az elektromos átállás okozhat gondot

A Ford tavaly jelentette be, hogy kétmilliárd dollárt fektet be a kölni üzem fejlesztésére, hogy ott tömegpiaci, teljesen elektromos modellt készítsen. Az átállás áldozata lesz a jelenleg még ott gyártott Fiesta és Focus modell is, viszont a Ford hét új elektromos modellt tervez Európában piacra dobni.

Az autopro.hu is beszámolt róla, hogy a Ford saarlouis-i üzeme is az elektromos átállás áldozata lesz, ráadásul továbbra sem találnak befektetőt a gyár megmentésére. Az ott dolgozók egy részét Kölnbe helyezheti át a Ford.

Az IG Metall közlése szerint ha a következő hetekben az üzemi tanács és a menedzsment közötti tárgyalások nem biztosítják a dolgozók jövőjét, akkor tiltakozásokkal fogják akadályozni a Ford munkáját Németországban, és a többi európai üzemben is – írja a Reuters.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink