Gyártók Túl drága az akku, nem lesz olcsó e-autó a Toyotától

Túl drága az akku, nem lesz olcsó e-autó a Toyotától

autopro.hu/P.B. | 2024.01.17 13:21

Túl drága az akku, nem lesz olcsó e-autó a Toyotától

Fotó: Toyota Europe Newsroom

A Toyota egyelőre nem tervez piacra dobni egy olcsó elektromos modellt. A japán OEM szerint az akkumulátorok költsége ezt nem engedi meg, így az Aygo elektromos utódjának megjelenése sem várható a közeljövőben.

Ellentétben a riválisaival – például a Volkswagennel, a Renault-val vagy a Kiával – a Toyota egyelőre nem tervezi, hogy egy megfizethető, 25 ezer euró körüli áron kapható elektromos kisautót dobjon piacra. A Toyota szerint a belátható jövőben a legolcsóbb elektromos autó a kínálatában az új Urban sorozatgyártású változata lesz - a crossover egyelőre koncepció formában létezik csak, az ez alapján készülő modell várhatóan körülbelül 37 ezer euróba kerül majd.

A Toyota termékfejlesztési főnöke, Andrea Carlucci az Autocarnak elmondta, hogy jelentős változásra van szükség az akkumulátorok költségét illetően ahhoz, hogy egy elektromos kisautó nyereségesen előállítható legyen. Magyarán túl drága az akkumulátor egy ilyen modellhez a Toyota megítélése szerint.

Belépő crossover

Ez tehát azt jelenti, hogy a Toyota Urban Crossover lesz a belépőmodell a Toyota elektromosautó-kínálatában, ami kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a Toyota 2021-ben bemutatott Aygo X méretű elektromos koncepciójával.

A kis corssovernek nevezett Aygo X azóta nem bukkant fel a Toyota hírei között, amióta Akio Toyoda 15 koncepcióautót mutatott be két évvel ezelőtt, melyek között ott volt az Aygo X is. A Toyota számos más, akkor bemutatott koncepciója sokat fejlődött azóta, és hamarosan az autószalonokba is eljut közülük néhány.

„Az elektromos autókról szóló narratívának az őszinteségre kell irányulnia” – fogalmazott Carlucci, aki szerint nem kizárt, hogy a jövőben lesz majd olcsó elektromos Toyota, de a piac jelenlegi állása szerint ennek még nem jött el az ideje.

Nem ülnek fel a SUV-vonatra

Carlucci szerint azonban a Toyota nem helyezi át a hangsúlyt a SUV-modellekre. Többek között kiemelte a Yaris-t, mint a Toyota európai szimbólumát. A modellről természetesen nem fog lemondani a japán gyártó, és bár Carlucci ezt nem mondta ki, de várhatóan lesz elektromos verziója is a modellnek, hiszen az európai piacon 2035-től más hajtással nem is jelenhetne meg új autó.

Amint arról az autopro.hu korábban beszámolt, a Toyota 2023 első 11 hónapjában rekordmennyiségű autót gyártott, így várhatóan megőrzi elsőségét a gyártási darabszámok tekintetében a globális járműpiacon.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink