Gyártók Továbbra is szárnyal a Seat

Továbbra is szárnyal a Seat

MTI | 2024.05.24 10:22

Továbbra is szárnyal a Seat

Fotó: Seat S.A.

A Volkswagen Csoport spanyol vállalatának szekere továbbra is jól megy, a Seat döntögeti a rekordokat. Ebben segítségére van a Cupra márka is, ami autói iránt egyre nagyobb a kereslet.

Hirdetés

A Seat közleménye szerint éves szinten 57 százalékkal, rekordmagasra, 226 millió euróra nőtt a működési eredménye az idei első negyedévben a Cupra és a Seat márkák volumennövekedésének köszönhetően, a hatékonyság javulása mellett. Az árbevétel-arányos működési nyereség az egy évvel korábbi 4,0 százalékról 5,9 százalékra nőtt.

A Seat árbevétele elérte a 3,803 milliárd eurót, ami szintén rekord a vállalat első negyedévre vonatkozó adataiban, és 6,8 százalékos növekedés az előző év azonos időszakában jegyzett 3,562 milliárd euróhoz képest.

A közlemény szerint a Seat pénzügyi eredményeinek folyamatos javulása elsősorban a kiszállított volumen folyamatos növekedésének köszönhető. Január és március között a vállalat globális kiszállításai éves összehasonlításban 10,6 százalékkal, 138.600 járműre nőttek (2023 azonos időszakában ez 125.200 jármű volt), ami hozzájárult ahhoz, hogy mindkét márka piaci részesedése Nyugat-Európában 3,5 százalékról 3,8 százalékra emelkedjen 2024 első negyedévében.

Szárnyal a Cupra

A Cupra eredményei fellendítették a vállalat eladásait, amely újabb rekordokat megdöntve története legjobb első negyedévét produkálta: a márka az év első három hónapjában 56.600 járművet szállított ki, 21,4 százalékkal többet, mint 2023 azonos időszakában, és márciusban minden idők legmagasabb havi értékesítési eredményét érte el 23.800 kiszállított járművel.

A teljes gyártási kapacitáshoz való visszatérés és a Seat járművek iránti nagy kereslet együttesen a kiszállítások növekedését eredményezte, amely elérte a 81.900 darabot, és ez 4,3 százalékos növekedés 2023 azonos időszakához képest. A márka eladásait nemzetközi szinten a Seat Ibiza vezeti: a 40 éves jubileumát idén ünneplő modellből január és március között 25.700 darabot szállítottak ki, 8,5 százalékkal többet, mint az előző év első negyedévében.

A Seat a Spanyolországban gyártott autók 80 százalékát exportálja, több mint 70 országban van jelen. A vállalat több mint 14 ezer szakembert foglalkoztat, három gyártóközponttal rendelkezik Martorell, El Prat de Llobregat és Barcelona területén, ahol a Seat Ibiza, Arona, Leon és a Cupra Formentor készül. A Cupra Bornt Németországban gyártja a cég, az Ateca modellcsalád pedig a Cseh Köztársaságban készül. A tervek szerint az idén ősszel a győri Audi gyárban megkezdődik a Cupra Terramar modell gyártása.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink