Gyártók További befektetésre készül Angliában a Nissan

További befektetésre készül Angliában a Nissan

autopro.hu/V.M. | 2021.02.19 12:19

További befektetésre készül Angliában a Nissan

Fotó: Nissan Global Newsroom

Részben elektromos járművek gyártása érdekében Nissan a következő években mintegy 600 millió fontot (690 millió eurót) készül befektetni az angliai Sunderlandben található gyárába – jelentette be a gyártó a Qashqai új generációjának bemutatóján.

A további beruházások megerősítik a japán OEM elkötelezettségét a nagy-britanniai gyár mellett, aminek fenntarthatósága nem sokkal ezelőttig a bizonytalan kimenetelű brexit miatt volt kérdéses.

Gianlucca de Fichy, a Nissan európai tevékenységeinek vezetője az új Nissan Qashqai bemutatóján jelentette be a további fejlesztést. A Nissan még 2016-ban, mindössze néhány hónappal a Nagy-Britannia Európai Unióból kiválását megindító referendum után döntött arról, hogy a népszerű SUV következő generációját is Sunderlandben fogja gyártani, ami jelezte, a vállalat bízik a szabadkereskedelmi megállapodással záruló kilépésben.

De Fichy közölte, hogy eddig több mint 400 millió fontot (460 millió eurót) fektettek az angliai gyárba, a következő években pedig az összeg meg fogja haladni az egymilliárd fontot (1,15 milliárd eurót), részben a jövőben érkező e-Power elektromos hajtásláncnak köszönhetően – írja a Reuters.

Fejlesztik az akkumulátorgyárat

A Nissan januárban már bejelentette, hogy bővíteni fogja a sunderlandi akkumulátorgyártó-kapacitását, hogy a nagyobb teleppel szerelt, kontinentális Európába exportált Leafeket se terhelje uniós vám. Jelenleg a Nissannak ez az egyetlen Sunderlandben készülő típusa, amire az EU vámot vet ki, mivel a japánból importált telep miatt alkatrészeinek túl nagy aránya származik Nagy-Britannián és az unión kívülről.

Kiemelt Partnereink