Gyártók Tovább bonyolódhat a VW-dízelbotrány ügye

Tovább bonyolódhat a VW-dízelbotrány ügye

autopro.hu/V.M. | 2021.04.28 12:23

Tovább bonyolódhat a VW-dízelbotrány ügye

Fotó: Volkswagen US Media Site

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága a Biden-adminisztrációt kérte annak eldöntésére, hogy a Volkswagen állami és önkormányzati szinten is perelhető-e a dízeljárműveinek manipulált emissziós értékei miatt.

A legfelsőbb bíróság azután fordult a kormányzathoz, hogy a VW és a Bosch fellebbezett nála egy alaszkai fellebbviteli bíróság ítéletével szemben. A bíróság ítélete szerint a floridai Hillsborough és a utah-i Salt Lake megyék büntetést róhatnak ki azon vállalatokra, melyek a helyi előírásokat megszegve, tiltott módon befolyásolták járműveik károsanyag-kibocsátását.

A kettő megye, mintegy 6100 dízelbotrányban érintett autó után évi 11,2 milliárd dollár büntetést szabna ki a Volkswagenre. A bírósági ítélet azonban azt is jelenti, hogy más megyék és államok is megbüntethetik a német OEM-et. Ezt figyelembe véve különösen problémás lehet Ohio állam követelése, az ugyanis a szabálysértés fennállása alatti évekért évi 127 milliárd dollár megfizetését várná el.

Egy másik vonzata a fellebbviteli bíróság ítéletének, hogy más vállalatok, például a Daimler és a Stellantis nyakába is hasonló perek zúdulhatnak.

Már megfizette büntetését a VW

A VW a fellebbezésében azzal érvel, hogy a szövetségi törvények szerint csak a szövetségi kormány élhet hasonló követelésekkel, továbbá megjegyzi, hogy az amerikai Környezetvédelmi Hivatallal már megegyezett húszmilliárd dollár megfizetéséről – írja a Reuters.

Ezenkívül kifejti, hogy a fellebbviteli bíróság ítélete „szabályozási káoszba” taszíthatja az USA egyik legnagyobb iparágát a gyártók, kereskedők, vásárlók és a környezet kárára.

Kiemelt Partnereink