Gyártók Török e-buszokkal árasztják el Olaszországot

Török e-buszokkal árasztják el Olaszországot

autopro.hu/P.B. | 2023.08.10 12:23

Török e-buszokkal árasztják el Olaszországot

Karsan e-Atak és mellette egy e-Jets 2022-ben a hannoveri IAA-n. | Fotó: Pörge Béla

A Budapestről is ismert török buszgyártó, a Karsan egy komolyabb olasz tender megnyerését követően 320 elektromos midibuszt szállításhat Olaszországba. Nem ezek lesznek az első török e-buszok az országban.

Hirdetés

A keretmegállapodás értelmében a Karsan a hatméteres e-Jest és a nyolcméteres e-Atak modelljeire vonatkozik. Utóbbi modell a Budapesten is közlekedő Atak midibuszok elektrifikált változata. A cég a szerződés hatálya alá tartozó 18 hónapon belül újabb megrendeléseket vár az olaszországi szolgáltatóktól. Karsan nem említi a két modell közötti felosztást.

Az e-Jest szinte már kisbusz, 125 kilowattos villanymotorral és 290 newtonméter nyomatékkal rendelkezik. A hatméteres modell 44 vagy 88 kilowattórás akkumulátorkapacitással választható, utóbbi a Karsan szerint akár 210 kilométer hatótávolságra is elegendő.

A nyolcméteres e-Atak 230 kilowatt teljesítménnyel bír, és akár öt darab, egyenként 44 kilowattórás akkumulátorcsomaggal is felszerelhető. A maximális teljesítményű konfigurációban akár 300 kilométeres hatótáv is lehetséges.

A Karsannak eddig 34 elektromos busza közlekedik Olaszország különböző régióiban. Okan Baş vezérigazgató szerint az e-Jest például három éve Európa legkelendőbb e-minibusza, és az e-Atak is vezető szerepet tölt be a szegmensében – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink