Gyártók Több támogatást követel az e-autóknak a Stellantis

Több támogatást követel az e-autóknak a Stellantis

autopro.hu/V.M. | 2024.01.24 11:22

Több támogatást követel az e-autóknak a Stellantis

Fotó: Stellantis Media

A Stellantis szerint Olaszország szűkmarkúsága miatt már számos hónapban voltak kénytelenek csökkenteni az elektromos autók gyártását, a változás érdekében pedig az e-autók után járó támogatások növelését kéri a konszern.

„A Stellantis az elmúlt kilenc hónapban folyamatosan arra kérte az olasz kormányt, hogy támogassák az e-autók értékesítését” – mondta az autógyártó vezérigazgatója, Carlos Tavares, a konszern olaszországi Atessában található furgongyárában tett látogatásakor.

„Olaszország minden más nagy európai országnál sokkal kevesebbet költ az e-autók támogatására. Ennek eredményeként Olaszországban termékeket veszítünk, amiket legyárthattunk volna. (…) Mirafioriban már kilenc hónapnyi plusz termelést vesztettünk el” –idézte Tavares szavait a Reuters.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, az említett üzemben februárban több hétre munka nélkül marad mintegy 2250 dolgozó, részben azért, mert az elektromos Fiat 500e modell iránt nem mutatkozik elég kereslet. Az eladások beesését korábban azzal magyarázták, hogy a vásárlók vélhetően kivárnak az új állami támogatásig, ami februártól lesz elérhető.

A Stellantis 2023 nyara óta tárgyal az olasz kormánnyal a helyi járműgyártása fokozásáról. Róma célja, hogy a konszern az olaszországi termelését évi egymillió járműre növelje a tavalyi 750 ezerről. Cserébe a Stellantis olcsóbb energia és elektromos autók után járó támogatások biztosítását várja el.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink