Gyártók Több mint négyszázezer elektromos autót adna el a Volkswagen

Több mint négyszázezer elektromos autót adna el a Volkswagen

autopro.hu/V.M. | 2021.03.20 04:20

Több mint négyszázezer elektromos autót adna el a Volkswagen

Ralf Brandstätter, a Volkswagen márka vezérigazgatója ismerteti a 2020-as eredményeket és a 2021-es terveket | Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen márka tavaly 2,7 milliárd eurót fektetett jövőorientált technológiákba, idén pedig több mint 450 ezer elektromos jármű eladására készül. Továbbá 2021 során a vállalat elkezdi az új előfizetéses rendszereinek tesztelését, illetve az autók online értékesítését.

Hirdetés

A VW évértékelőjén a márka vezérigazgatója, Ralf Brandstätter elmondta, hogy sikeresen vészelték át a koronavírust, és az előző üzleti évüket 454 millió euró üzemi nyereséggel zárták.

A járvány hatásainak enyhítése érdekében a VW 2020-ban egy sor költségmegtakarítási intézkedést hozott. A fix költségeket éves összevetésben körülbelül egymilliárd euróval sikerült lejjebb szorítani. A harmadik és negyedik negyedévet jellemző különösen erős költségfegyelemnek köszönhetően az utolsó negyedévet az egy évvel korábbinál sokkal magasabb, 1,4 milliárd euró üzemi nyereséggel zárták.

A VW globálisan az egy évvel korábbinál egymillióval kevesebb, 5,3 millió jármű eladásával 71,1 milliárd euró árbevételre tett szert, míg piaci részesedését minden főbb piacán szinten tudta tartani vagy még növelte is.

Digitális fejlesztések sora érkezik

A VW idén nyáron hat német városban fogja megkezdeni egy előfizetéses modell tesztelését az ID.3-as elektromos autókon. A tesztek során például a használatalapú díjfizetés és a járművek bizonyos opcionális funkcióinak elfogadottságát fogják felmérni. A teszt előfeltételeként a VW, nyártól kezdődően vezeték nélküli frissítéseket fog kínálni az ID.3-hoz és az ID.4-hez.

A VW idén az online értékesítés terén is mérföldkőhöz fog érni, német vásárlóinak ugyanis a nyártól lehetségessé fogja tenni az ID. modellcsalád tagjainak internetes megvásárlását. Ezenkívül, ugyancsak nyáron a VW, kereskedőivel együttműködve egy digitális piacteret nyit, ahol raktáron lévő új és használt járműveket lehet majd online megvásárolni. A platform eleinte csak Németországban, majd később más piacokon is elérhető lesz.

Bőven van kereslet az elektromos autók iránt

A német autómárka idén 300 ezer teljesen elektromos, valamint 150 ezer hibrid jármű kiszállítására készül. 2021 első két hónapjában már a márka 15.500 akkumulátoros elektromos autóját értékesítették világszerte, ami 51 százalékos növekedés 2020 azonos időszakához képest.

Március vége előtt megkezdik az ID.4 európai kiszállításait. A típusra február végéig 23.500 megrendelés futott be, idén pedig 150 ezer darab eladását tervezik. Az ID. modellcsalád idén az összkerékhajtású ID.4 GTX, az ID.5 coupé és az ID.6 X/CROZZ típusokkal fog bővülni.

A gyártó idén és a következő években is fenn fogja tartani a költségfegyelmet. Az egyik cél a nem változó költségek öt százalékkal csökkentése 2023-ig. A gyárak termelékenységét évente öt százalékkal fogják javítani, míg az anyagköltségeket hét százalékkal tervezik csökkenteni.

Kiemelt Partnereink