Gyártók Az MAN buszaival fiatalíthatja flottáját a Volánbusz

Az MAN buszaival fiatalíthatja flottáját a Volánbusz

autopro.hu/P.B. | 2020.11.25 13:48

Az MAN buszaival fiatalíthatja flottáját a Volánbusz

Egy helyközi kivitelű csuklós MAN Lion's City. Az új buszok elképzelhető, hogy már a Lion's City új homlokfalával érkeznek, vagy marad ez a külső, csak sárga színben. | Fotó: Pörge Béla

Az MAN nyerte az elővárosi csuklós buszokra kiírt két tendert, így ha a tenderen részt vevő többi vállalat nem él jogorvoslattal, akkor december 4-ét követően a szerződést is megkötheti a Volánbusz illetve a Volán Buszpark Kft. és az MAN. A két tender együtt összesen 185 buszról szól, az opciók lehívásával pedig 204-re is nőhet a forgalomba álló új autóbuszok száma.

Hirdetés

A Volán Buszpark Kft. 120 (plusz opciósan még 12), míg a Volánbusz Zrt. 65 (opcióval még hét darab busz jöhet) csuklós, helyközi buszra írt ki tendert májusban. Viszonylag hosszú huzavona után november végére született eredmény: a Volánbusz tendere a Volkswagen Csoporthoz tartozó MAN és a Daimlerhez tartozó EvoBus Hungária között dőlt el, végül a valamivel olcsóbb ajánlat lett a befutó. Az MAN ajánlata minimálisan 14 milliárd forint alatt maradt, az Evobus ennél félmilliárd forinttal drágában szállította volna a buszokat.

A Volán Buszpark Kft tenderén többen is elindultak, ám az eredményhirdetésre a többieket kizárták, így itt számítani lehetett az MAN győzelmére. Ezen a tenderen a MAN ajánlata közel 26 milliárd forint volt. A buszok beszerzési értéke összesen 19 milliárd forint a két tenderen, az ajánlatokba a járművek tíz évre vonatkozó tervezett élettartamköltségeit is beleszámolták.

A győztes MAN a Lion’s City 18 modellel indult a pályázaton, a szállítandó buszok egyaránt sárga színűek lesznek, kialakításuk pedig a helyközi közlekedés követelményeinek felel meg a sűrű székezéssel és a három ajtóval.

Hazai szereplők

A Volánbusz 65+7 darab buszról szóló tenderén mindkét induló magyar vállalkozásokat is bevont az ajánlatba – írja a Magyarbusz Info. Az EvoBus Hungária a szokásoknak megfelelően a debreceni Inter Traction Electrics Kft.-vel együtt indult a tenderen. Mint ismert, az Inter Traction Electrics végezte a Volánbusz helyi tenderén győztes Mercedes Conecto autóbuszok honosítását.

Az MAN a BM Heros Zrt-vel közös indult a tenderen, várhatóan ebben az esetben is az utolsó simításokat végezheti majd a magyar partner a buszokon.

Fontos kiemelni, hogy a szerződést még nem kötötte meg a Volánbusz és az MAN, december 4-ig ugyanis az eljárásokban részt vevő cégek még jogorvoslattal élhetnek.

Rég nem állt forgalomba ennyi új csuklós helyközi busz Magyarországon

A Volánbusz (és jogelődjei) ugyan az elmúlt években fiatalította a flottáját, ám új buszokból nagyobb mennyiségű kéttengelyes szóló, néhány háromtengelyes szóló helyközi kivitelű autóbusz, valamint az idei évben csuklós helyi busz érkezett, helyközi csuklós nem volt az új autóbuszok között.

Egyike a Volánbusz eddig utolsónak beszerzett helyközi csuklós buszainak Fóton.

Egyike a Volánbusz eddig utolsónak beszerzett helyközi csuklós buszainak Fóton. | Fotó: Pörge Béla

A magyarországi buszállomány talán legidősebb szegmense a helyközi, elővárosi csuklósoké, számos régióban közlekednek még Ikarus 280-asok a nagyobb városok környékén. Utoljára 2008-ban vásárolt új helyközi csuklós buszokat a Volánbusz, akkor Volvo 7700A modellek érkeztek a vállalathoz, valamint az elmúlt években használt csuklósokkal frissítette állományát a Volánbusz (és jogelődjei).

Hirdetés

Kiemelt Partnereink