Gyártók Ezernél is több dolgozójától válhat meg a Ford

Ezernél is több dolgozójától válhat meg a Ford

autopro.hu/V.M. | 2023.01.23 15:19

Ezernél is több dolgozójától válhat meg a Ford

Fotó: Ford MyNewsDesk

A Ford mélyreható változtatásokat eszközöl európai stratégiájában, ennek részeként a réspiacokat kiszolgáló, illetve elektromos hajtású modellekre helyezi a hangsúlyt. Ez azonban a munkahelyekre is kihatással lesz: Németországban több mint ezer szűnhet meg sajtóértesülések szerint.

Hirdetés

Nemrég az Automotive News közölt saját értesüléseire hivatkozva egy cikket az amerikai OEM európai terveiről, melyeknek leépítés is része. A lap szerint a létszámcsökkentés a fejlesztésben, a termelésben, a kereskedelem és marketing területen és az adminisztrációban dolgozókat is érinteni fogja.

A stratégiaváltás a Fiesta és a Focus modellek kivezetését is tartalmazza. Ezek több mint két évtizede képzik a márka kínálatának alapját, és előbbi gyártása hivatalos információk szerint már idén leáll. Az S-Max és Galaxy modellek napjai szintén megvannak számlálva, a velük egy platformon osztozó Mondeo pedig már korábban kikerült a kínálatból.

Az évtized végére a Ford, tervei szerint egy teljesen elektromos modellkínálattal fog rendelkezni Európában. Az átmenet idején a belső égésű felhozatalt tengerentúli modellek, köztük az Explorer vagy a Bronco fogják adni.

Sok a bizonytalan

Az értesüléseket idéző Motor1.com cikke szerint az átmenet Németországban ezer vagy több munkahely felszámolásával fog járni. Ezeknek legalább része a Ford kölni központjában és üzemében van – utóbbi létesítményben 14 ezer fő dolgozik.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, az elektromos átállás miatt a Ford saarlouis-i üzemének jövője is kétséges. A vállalat nem ott fogja gyártani elektromos modelljeit, ezért az ottani munkahelyek csak néhány évig tűnnek biztosítottnak.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink