Gyártók Több elektromos autót akar eladni a BMW

Több elektromos autót akar eladni a BMW

autopro.hu/V.M. | 2021.01.05 06:19

Több elektromos autót akar eladni a BMW

Oliver Zipse, a BMW vezérigazgatója | Fotó: BMW Group PressClub Global

A BMW a korábban tervezettnél jóval több elektromos autót értékesítene 2023-ban –árulta el nemrég Oliver Zipse, a vállalat vezérigazgatója, aki úgy véli, hogy súlyos lemaradásban van a németországi töltőhálózat-fejlesztés.

Hirdetés

A vállalatvezető a német Augsburger Allgemeine napilapnak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: „Jelentősen növeljük az elektromos járművek számát. 2021 és 2023 között negyedmillióval több elektromos autót fogunk építeni, mint ahogy korábban terveztük.”

A BMW-nél azt szeretnék elérni, hogy eladásaik ötödét tegyék ki a hibrid és tisztán elektromos modellek 2023-ra, szemben a 2020-as mintegy nyolc százalékkal.

Nem kellő ütemű a bővítés

Zipse a töltőhálózat kérdésére is kitért – írja a Reuters. Mint mondta, Németországban minden héten 15 ezer magán és körülbelül 1300 mindenki által használható töltőponttal kellene bővülnie az infrastruktúrának, azonban „sajnálatosan” ettől nagyon messze vannak.

Zipse már 2020 novemberében is hangot adott véleményének, miután a német kormány közölte, hogy további hárommilliárd eurót szánnak az autóipar megsegítésére. Akkor is a mostani mintegy 860 ezerhez hasonló mennyiségű, évi egymillió állomás telepítését látta indokoltnak.

Ugyancsak novemberben a német autóipari szövetség (VDA) is elégtelennek találta a fejlődés ütemét, amivel a BMW vezéréhez hasonlóan ellentétes álláspontot vett fel a német energiaipari szövetséggel, mely szerint a hálózat kihasználatlan, így jelenleg nem lenne kifizetődő annak további fejlesztése.

Kiemelt Partnereink