Gyártók Tisztán elektromos hajtást kap az Audi A4

Tisztán elektromos hajtást kap az Audi A4

autopro.hu/V.M. | 2023.10.21 12:22

Tisztán elektromos hajtást kap az Audi A4

Fotó: Audi MediaCenter

Három évtizeddel a megjelenése után az Audi A4 tisztán elektromos hajtást kap. A 2025 végétől kapható elektromos autó ugyanakkor nem fogja a belső égésű variáns végét jelenteni, ami ugyan más néven, de folytatni fogja pályafutását.

Az újabb elektromos modell lehetővé teheti majd, hogy az ingolstadti márka megerősítse pozícióját a villanyautós szegmensben, mind hazai vetélytársaival, vagyis a BMW-vel és a Mercedes-szel, mind külföldi riválisaival, például a Teslával szemben.

Az új e-tron modell érkezéséről beszámoló Autocar értesülései szerint a belső égésű motoros A4 eltűnése ugyanakkor egyelőre nincs napirenden. Összhangban az Audi új névadási stratégiájával, ami szerint a páros számokat elektromos modellek kapják, a tradicionális hajtású variáns A5 néven lesz forgalmazva a jövőben.

Új platform, új lehetőségek

A szedán és kombi kivitelben is készülő elektromos A4-es dizájnja leginkább az A6-éra fog emlékeztetni, míg a műszaki alapokat az Audi és a Porsche által közösen fejlesztett PPE architektúra fogja szolgáltatni. Oliver Hoffmann, az Audi műszaki vezetője korábban a brit lapnak nyilatkozva az új platformról azt mondta, hogy az „kiváló arányokkal rendelkezik, ami a dizájnereinket nagyon boldoggá teszi.” A jó arányokra példák a rövid túlnyúlások, amik jó helykihasználást és sportos megjelenést tesznek lehetővé.

Az új platform, ami a 2024-ben érkező Q6 e-tronnal fog debütálni, technikai téren is előrelépést jelent természetesen. Az egyik legfontosabb elem az újgenerációs lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid akkumulátor lesz, ami mintegy 100 kilowattórás kapacitással fog rendelkezi – ez feltehetően úgy 640 kilométer megtételéhez lesz elegendő.

A platform 800 voltos elektromos rendszerrel rendelkezik, ami 270 kilowattos töltést is lehetővé tesz majd a villanyhajtású A4-nek. Ez a töltési teljesítmény kétszerese a MEB platformra épülő mai Q4 e-tronénak, és tíz perc alatt körülbelül 150 kilométerhez elegendő energia táplálását biztosítja majd.

Az energiafogyasztást csökkentik, azáltal a hatótávolságot növelik a PPE platform elektromos rendszerében használt szilícium-karbid félvezetők, amik a szilíciumalapú társaiknál kisebb hőtermeléssel, vagyis energiaveszteséggel működnek.

A sportosan vezetők is örülhetnek

Az A4 e-tron többféle kivitelű és teljesítményű hajtásrendszerrel lesz kapható. A belépőszintet egy hátsókerékhajtású változat fogja képviselni, míg a csúcson a kétmotoros, összkerékhajtású A4 55 e-tron lesz az Autocar beszámolója szerint.

Természetesen az igazán sportos élményre vágyók is meg fogják kapni amire vágynak. A mérnökök S4 változatot is terveznek, aminek több mint 500 lóereje még a mai, V6-tal szerelt RS4 Competition teljesítményét is felül fogja múlni.

Az Audi Hungaria Zrt. a magyar gazdaság meghatározó szereplője, hazánk egyik legnagyobb vállalata. A maroknyi csapattal elindult motorgyártás mára a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött, ahol több mint 5 millió négyzetméteren 8000 motor készül naponta a Volkswagen konszern márkái számára. A győri üzemben 1998-ban indult az autógyártás, ma az Audi TT és Q3 modellek készülnek ott. A gyár 2001 óta saját műszaki fejlesztéssel is rendelkezik, továbbá 2005 óta Győrben működik Közép-Európa egyik legnagyobb szerszámgyára is, ahol szerszámok, gyártóberendezések készülnek az Audi szinte összes telephelye számára, valamint alkatrészek is a Volkswagen konszern egyes modelljeihez. A gyár 2013 óta az autógyártás teljes vertikumát lefedi.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink