Gyártók Thomas Geier: az ország minden pontjáról várunk mérnököket

Thomas Geier: az ország minden pontjáról várunk mérnököket

Gégény István | 2015.08.24 08:05

Thomas Geier: az ország minden pontjáról várunk mérnököket

A kecskeméti autógyár vezetőjével a helyi főiskolások által épített Megalux napelemes jármű bemutatóján beszélgettünk a tehetségek támogatását és alternatív hajtásokat illető terveikről.

– Önök elsőként vezették be a duális képzést Magyarországon, amivel több vállalat még csak most ismerkedik. Milyen tapasztalataik vannak a hazánkban újnak számító modell hatékonyságát illetően?
– Büszkék vagyunk arra, hogy a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. úttörő szerepet vállalt a duális képzési rendszer meghonosításában, a Kecskeméti Főiskolával közösen. A 2011 óta sikeresen működő program hosszú távon kínál kiváló, versenyképes ismereteket, ezáltal biztos karrierlehetőséget a szakiskolától egészen a főiskoláig. A modell sikerét az is mutatja, hogy a duális szakképzésre és a duális főiskolai képzésre is sokszoros túljelentkezés van, ami szintén annak bizonyítéka, hogy a régió egyik legvonzóbb munkaadójának tartják a kecskeméti gyárat, illetve eredményesnek a gyakorlatorientált képzésünket. 2014 májusában végzett az első 28 középiskolai tanuló, akik mindannyian állásajánlatot kaptak a Mercedes-Benz gyárában. A duális főiskolai képzésben tanulók közül pedig 2016-ban kerülnek ki az első diplomások.

Thomas Geier vezeti a duális képzés hazai úttörőjének számító autógyárat

– Milyen formában támogatják a kecskeméti főiskolai hallgatók járműfejlesztési szárnypróbálgatásait?
– A Daimler AG sokféle formában segíti a szakiskolai tanulók és főiskolai hallgatók bevonását a munka világába. Ennek egyik formája a duális képzési rendszerben való részvétel, másrészt a Daimler AG-n belüli diákcsere program. A mai Mercedes-Benz világ fontos eleme a különböző országokban található gyárakban és telephelyeken tanuló fiatalok közötti kulturális csereprogram. Sikerült a kecskeméti szakképzési hálózatot úgy bővíteni, hogy 2014-ben már a magyar tanulók is részt vehettek a Daimler AG-n belül működő diákcsere programban, melynek keretében a magyar diákok Rastattban, Sindelfingenben és Brémában is szakismereteket szerezhettek. Magyarországon is elsősorban a duális hallgatókra szeretnénk építeni a mérnökállományt a jövőben, ezért vállaltunk úttörő szerepet ennek a képzési formának a meghonosításában. A Mercedes-Benz kecskeméti gyára emellett nagy hangsúlyt fordít a belső képzésekre is. A Mercedes-Benz kecskeméti gyárában a kezdetek óta működik egy gyakornoki program, amelynek keretében hallgatókat fogadunk számos felsőoktatási intézményből, hogy az elméleti tudásukat – a kötelező gyakorlati időszakban – új ismeretekkel és tapasztalatokkal egészíthessék ki. Az autógyárnál folyamatosan várjuk a gyakornokok jelentkezését az ország minden pontjáról számos termelési, valamint támogatói, szolgáltatói területen is. A Mercedes-Benz kecskeméti gyára emellett szponzorációs tevékenységével, például a MegaLux csapat támogatásával is igazolni kívánja, hogy a kecskeméti üzem a Mercedes számára egyet jelent a hosszú távú gondolkodással, az innovációval, a rugalmas alkalmazkodás, valamint az együttműködés képességével és a társadalmi felelősségvállalással.

– Mennyire értékelhető munkaerő-piaci szempontból az a plusz tudás és tapasztalat, amit ezek a fiatalok a járműépítés során elsajátítanak?
– A reális munkaerő-piaci igények és a képzések összeillesztésére a Mercedes-Benz kecskeméti gyára tett először kísérletet idehaza. A gyakorlati tapasztalat, a nemzetközi munkakörnyezetben szerzett tudás mindig is versenyelőny volt, és ez a tendencia csak erősödik a mai munkaerőpiacon. A MegaLux csapat tagjai és minden, a Mercedes-Benz gyakorlati képzésében részt vevő diák megtapasztalhatja, hogy a munkahelyi siker kulcsa a nyitottság, a rugalmasság és az elhivatottság, eredményeiket pedig jövőbeni karrierjük során kamatoztathatják. A Daimler AG-nél kínálkozó nemzetközi projektekben való részvételi lehetőségek pedig olyan tapasztalatot kínálnak a fiataloknak, amely során az életre szóló élmények mellett olyan nemzetközi munkatapasztalatra és kapcsolatrendszerre tehetnek szert, amely további előnyt jelenthet szakmai pályafutásuk során.

A Megalux leleplezése Kecskeméten
A gyárvezető a Megalux bemutatóján - kattintásra galéria nyílik

– A Megalux és társai főként alternatív hajtást kapnak, ezzel a jövő közlekedésének hírnökeiként tekinthetünk rájuk. Mennyire hisz a Mercedes a hibrid, elektromos vagy egyéb nem belső égésű technológiák létjogosultságában, megjelennek-e ezek a hajtásláncok a modelljeikben?
– A Daimler AG olyan járművek előállításával halad az általa célként kitűzött „A kibocsátásmentes közlekedésért” program útján, mint például az üzemanyag-felhasználás terén kimagaslóan hatékony belső égésű motorral rendelkező autók, a városi környezetre tervezett akkumulátoros elektromos meghajtású autók, vagy a hosszabb utakra, vegyes útprofilra tervezett nagyobb méretű plug-in hibrid autók. A Mercedes termékstratégia fontos részét képezi az elektromos meghajtás, kezdve a Smart-tól a Mercedes B-osztályon, S-osztályon keresztül a Mercedes-AMG SLS sportautóig, vagy akár a haszongépjárművekig. A Mercedes-Benz plug-in hibrid járművek különösképpen fókuszba kerülnek a közeljövőben, hiszen 2017-ig tíz új modell kerül piacra, azaz átlagosan negyedévente bemutatunk egy új Mercedes plug-in hibrid járművet.

– Ismert tény, hogy a Kecskeméti Főiskola komoly fejlődési utat jelölt ki magának, egyetemi központtá kívánnak válni. Ennek mentén milyen fejlesztések, bővítések várhatóak a közeljövőben a legfőbb partnernek számító kecskeméti autógyárban?
– A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. még csak 3 éve, 2012-ben indította el a gyártást Kecskeméten, mégis minden területen a legjobbat kívánja nyújtani, nem csupán mint a magyarországi autóipar egyik központi szereplője, hanem mint a helyi társadalmi folyamatokra érzékeny, felelős vállalat. Azon túl, hogy a kecskeméti gyár jelentős adófizetőként és munkahelyteremtőként ösztönzi a város és a régió fejlődését, a vállalat kiemelt figyelmet fordít a jövő generáció támogatására a kultúra, az oktatás és a sport területén is. Ennek egyik következő mérföldköve a Kecskeméti Főiskolán indítandó Mercedes szeminárium sorozat, melynek keretében a Mercedes kecskeméti gyárának szakértői osztják meg tudásukat a hallgatókkal a főiskolai képzés részeként.

Kiemelt Partnereink