Gyártók Távozott Elon Musk a Tesla éléről

Távozott Elon Musk a Tesla éléről

Kuthi Áron | 2018.11.08 15:45

Távozott Elon Musk a Tesla éléről

A Tesla igazgatótanácsa Robyn Denholmot jelölte Elon Musk helyére az amerikai autógyár legfőbb döntéshozó testületének élére, jelentette a gyártó szerda késő este kiadott közleményében.

Az amerikai értékpapírpiaci felügyelet (SEC) és a befektetők megtévesztésével megvádolt Elon Musk még az előző hétvégén állapodott meg abban, hogy bár lemond a vállalat elnöki tisztségéről, de ő marad a vezérigazgató. A büntetés részeként 20 millió dolláros bírságot is fizetnie kell, mert még nyáron a vállalat tőzsdei kivezetésről szóló, az árfolyamot erősen megmozgató váratlan Twitter-bejegyzést tett közzé. Ezennel Musk viszont nem verte nagy dobra a cégét illető változásokat, Twitter-fiókján csütörtökön még nem volt látható semmi erre vonatkozó információ, csupán az, hogy részt vett az amerikai félidős választásokon.

Denholm jelenleg az ausztrál Telstra telekommunikációs vállalat pénzügyi igazgatója, de 2014-től a Tesla igazgatótanácsának is a tagja, valamint a cég belső pénzügyi ellenőri osztályát is ő vezeti. Az 55 éves, ausztrál születésű nő viszont a gyakorlatban csak fél év múlva ül az amerikai autógyártó elnöki székébe, mert köti őt a Telstra-szerződésbe foglalt felmondási ideje. Az üzletasszony főként tech-cégeknél dolgozott, úgymint a Sun Microsystems, a Juniper Networks, de hét évig vezette a Toyota ausztrál leányvállalatát is.

Musk azért az ilyenkor kötelező fordulatokat megtette, a Tesla blogján dicsérte meg Denholm teljesítményét. Azt írta, igazgatótanácsi tagként nagyon sokat tett azért, hogy a Tesla nyereséges lehessen. A SEC döntése értelmében Musk három évig nem választható igazgatótanácsi elnökké.

Kiemelt Partnereink