Gyártók Sztrájkra készülnek a Hyundai dolgozói

Sztrájkra készülnek a Hyundai dolgozói

autopro.hu/V.M. | 2023.08.25 12:21

Sztrájkra készülnek a Hyundai dolgozói

Fotó: Hyundai Newsroom

A Hyundai Motor szakszervezethez tartozó dél-koreai munkavállalói munkabeszüntetésről szavaznak, miután a béremelésről szóló tárgyalások két hónap alatt sem vezettek eredményre.

A sztrájk az elmúlt öt évben az első lenne, amit bértárgyalások kapcsán tartanak a koreai autógyártó dolgozói. A mintegy 40 ezer tagot számláló szakszervezet a havi alapbér összegének 139 dollárral növelését, illetve az autógyártó 2022-es nettó nyeresége 30 százalékának megfelelő teljesítményjuttatást akar kiharcolni.

Ugyancsak cél a nyugdíjkorhatár 60-ról 64 évre emelése. A szokatlannak ható követelés mögött a várható élettartam növekedése, valamint a csekély összegű nyugdíjak állnak. Míg a fejlett európai országokban a nyugdíjba vonulók jellemzően a korábbi munkakeresetük 60-70 százalékával egyenértékű nyugdíjat kapnak, addig az öregedő lakosságú Koreában ez az arány mindössze 30 százalék körül mozog – mutatott rá Park Ji-soon, a Koreai Jogi Egyetem professzora a Reuters-nek nyilatkozva.

Egy rövid sztrájk is fájdalmas lenne

Elemzők szerint a hosszadalmas sztrájk esélye kicsi az alacsony társadalmi támogatottság miatt, ami abból fakad, hogy az autóipar egyike Korea azon ágazatainak, melyek a nehéz gazdasági helyzetben is jól teljesítenek. Ugyanakkor már egy három napos sztrájk is a Hyundai havi termelésének tizedét emésztheti fel Kim Jinwoo, a Korea Investment & Securities elemzője szerint, aki úgy véli, hogy ennél hosszabb munkabeszüntetés jelentős hatással lenne a Hyundai működésére.

A szakszervezet a szavazás augusztus 25-én kiderülő eredményétől függetlenül folytatni kívánja a tárgyalásokat a Hyundai képviselőivel.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, az Egyesült Államokban szintén sztrájkba léphetnek az autógyártók dolgozói, nagy károkat okozva a három nagy amerikai autógyártónak.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink