Gyártók Szinte nem tud mit adni európai vevőinek a Ford

Szinte nem tud mit adni európai vevőinek a Ford

autopro.hu/P.B. | 2022.07.20 13:22

Szinte nem tud mit adni európai vevőinek a Ford

Fotó: Ford Media Center

Jelentősen korlátozza a Ford a tömegmodellnek számító Fiesta és Focus megrendelésének lehetőségét Európa-szerte, és további értesítésig mindkét modell rendelési könyveit lezárja. Egyelőre csak előre konfigurált autók rendelhetők, azaz a vásárlók azt kapnak, ami éppen van.

Hirdetés

Már most olyan hosszú a várakozási idő a Ford két legnépszerűbb európai modelljére, hogy inkább le is zárja azok rendelését a gyártó, és csak olyan kivitelt van esélye venni a vásárlóknak, ami éppen jut nekik. „A magas vásárlói igények és a gyártási helyzet miatt jelenleg akár tizenkét hónapos szállítási idő is előfordulhat a különböző modellsorozatokhoz” – magyarázta a Ford szóvivője az Automobilwoche kérdésére.

Tekintettel az ellátási láncban fennálló súlyos problémákra és a folyamatosan magas keresletre, a Ford további értesítésig lezárta a Fiesta és Focus rendelési könyveit Európa-szerte. Ezzel az amúgy is hosszú szállítási idők további növekedését kívánják megfékezni, ugyanis 2023 tavasza előtt már biztosan nem kaphatnának egy szabadon összeállított konfigurációjú Fiestát vagy Focus-t a vásárlók.

Nincs minden kapu zárva

Akinek gyorsan van szüksége ilyen autóra, esetleg abban bízhat, hogy lemond az összes igényéről, és egy éppen készleten lévő példányra lecsap.

„Márkakereskedőinknek kínálunk elérhető gyártási mennyiséget testreszabott, előre meghatározott egységek formájában” – mondta a szóvivő hozzátéve, hogy a Ford ezzel kívánja biztosítani a vásárlói megrendelések teljesítését és a rendelkezésre álló gyártási kapacitások lehető legjobb kihasználását.

A munkavállalók képviselői szerint a Ford a folyó évre csak 117 ezer legyártott Focus-szal számol, szemben az eredetileg tervezett 195 ezerrel. Az Automobilwoche információi szerint a jövő évre 143 ezer példány legyártását várják, de bizonytalan, hogy ez a szám elérhető lesz-e.

Sok a bizonytalanság

A Ford termelését erősen befolyásolják az ellátási lánc folyamatos korlátai, ami különösen a félvezetők esetében mutatkozik meg. Szerepet játszik az energiapiac helyzete is, ám ezek a tényezők nem egyediek az OEM-et érő kihívások között.

Ugyanakkor a Saarlouis-i gyár bizonytalan helyzetében nem lehet kiszámítani, hogy a dolgozók hogyan reagálnak a lehetséges bezárásra. Könnyen lehet, hogy egy felmerülő más állásra hamarabb lecsapnak, így munkaerőhiány léphet fel a Fiesta és a Focus helyi gyártásának utolsó éveiben.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink