Gyártók Színekkel kommunikálnak velünk a Volkswagen ID-k

Színekkel kommunikálnak velünk a Volkswagen ID-k

autopro.hu/P.B. | 2021.04.14 06:19

Színekkel kommunikálnak velünk a Volkswagen ID-k

A csík különböző színei más-más információt hordoznak. | Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen bemutatta az ID. Light nevű kiegészítőjét, ami egy 54 darab LED-panelből álló csík a legújabb Volkswagen ID.3-asok és ID.4-eek szélvédője alatt. A LED-csík segítségével az autó fontos adatok közölhet a sofőrrel, vagy csak üdvözöl a beszállás után.

Mathias Kuhn, a Volkswagen User Interface Design részlegének vezetője elmondta, hogy a járművek és az emberek közötti kommunikáció egy új fajtáját szerették volna létrehozni. Hozzátette, fontos volt, hogy minimalista megoldás szülessen, de olyan, ami nem rideg és könnyen érthető. Ez lett az ID.Light.

Az ID.3-as modellek második generációja és az új ID.4-esek az első olyan autók, amiket a Volkswagen ellátott az új kommunikációs platformmal. A szélvédő alatt végigfutó LED-csík különböző színek megjelenítésére alkalmas, így például könnyen érthetően fejezi ki a töltöttségi szintet, vagy jelzi, merre kell tovább haladni a navigációban megadott útvonalon.

Hasznos jelzések

Indításkor egy fehér csík jelzi, hogy az autó készen áll az útra, ami azért hasznos megoldás, mert az elektromos autók esetében nincs motorhang, amiből sofőr tudhatná, hogy az autót beindította.

Ha az út során megadtuk a navigációs rendszerben, hogy hová akarunk menni, akkor útközben az ID.Light jelezni fogja nekünk, hol és merre kell kanyarodni. A töltöttségi szintet egy zöld csík jelzi, ami egyre rövidebb, ahogy merül az autó akkumulátora.

A Volkswagen szerint az ID.Light megalkotásakor az egyik fő szempont a könnyű érthetőség és az egyértelműség volt. Az alábbi videó jól szemlélteti az újítást.

Kiemelt Partnereink