Gyártók Szigorúbb adatvédelmet vár az autógyártóktól Kína

Szigorúbb adatvédelmet vár az autógyártóktól Kína

autopro.hu/V.M. | 2021.08.13 06:18

Szigorúbb adatvédelmet vár az autógyártóktól Kína

Fotó: Audi MediaCenter

A kínai kormány arra kérte az autógyártókat, hogy erősítsék meg az általuk gyűjtött felhasználói adatok védelmét, továbbá a helyileg generált legfontosabb adatokat tárolják az országban.

Hirdetés

A kínai kormányzat új rendelkezésekben fogalmazta meg az új követelményeket. Az Ipari és Információtechnológiai Minisztérium honlapján közzétett új követelmények továbbá állami engedélyhez kötik a kritikus adatok exportját, valamint a járművek szoftveres frissítését.

A Reuters által szemlézett dokumentumokból ugyanakkor az nem derül ki, hogy a vállalatok milyen büntetésre számíthatnak, ha nem az új előírások szerint járnak el.

Nemzetbiztonsági aggályok

Kína jelenleg a hálózatba kapcsolt járművekből gyűjtött adatok biztonságos kezelésének garantálásán dolgozik, részben nemzetbiztonsági okokból, részben a privát adatok jobb védelme érdekében. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, még márciusban kínai közalkalmazottak, vállalati dolgozók és katonák sorának tiltották meg, hogy Teslával közlekedjenek, mivel a járművek által gyűjtött adatok Egyesült Államokban feldolgozásában veszélyforrást lát a kínai kormány.

Kínában szeptemberben lép érvénybe az adatbiztonsági törvény, ami arra kötelezi majd a kritikus adatok feldolgozásával foglalkozó cégeket, hogy kockázatelemzést végezzenek és adatkezelésükről jelentéseket nyújtsanak be. Emellett már tervezet szintjén létezik egy személyes adatok védelméről szóló törvény is, ami arra szólítja a technológiai vállalatokat, hogy biztos védelemmel lássák el a felhasználói adatokat.

Kiemelt Partnereink