Gyártók Startupot hozott létre a Volvo és a Renault

Startupot hozott létre a Volvo és a Renault

autopro.hu/R.K.E. | 2024.04.04 12:17

Startupot hozott létre a Volvo és a Renault

Fotó: Renault Group

A Renault és a Volvo egy új startupot hozott létre, amelynek célja, hogy egy nagymértékben moduláris elektromos furgonok sorozatával a feje tetejére állítsa az európai haszongépjármű-ágazatot.

A Flexis nevű vállalkozás célja, hogy kihasználja a zéró károsanyag-kibocsátású haszongépjárművek iránti kereslet növekedését, amely az alapítók szerint 2030-ig évente 40 százalékkal fog nőni.

A Renault Csoport vezérigazgatója, Luca de Meo a vállalat ambícióit ismertetve elmondta: „Ez bizonyos értelemben a haszongépjárművek Teslája. Így kell ezt látni." Az első Flexis modell – amely egy sajtótájékoztatón bemutatott háromfurgonos modellcsalád része – 2026-ban kerül forgalomba. A gördeszkára szabott architektúrára épülő modell De Meo ígérete szerint „teljesen átalakítja" a furgonokról alkotott általános képet.

Ez egy „belépő furgon" lesz, amelyet a városközpontokban történő utolsó mérföldes kiszállításokra terveztek, és a helykihasználás hatékonyságát, valamint a manőverezhetőséget helyezi előtérbe. Alapterülete nagyjából megegyezik majd a meglévő Renault Kangoo-éval, de a tetővonala sokkal magasabb lesz, hogy a teljes rakodókapacitása megfeleljen a Renault Traficéval.

A Rivian inspirálta őket

A Flexis szorosan együttműködött a logisztikai vállalatokkal is, hogy optimalizálja a furgonok belső csomagolását, a francia CMA CGM szállítmányozási cég pedig 10 százalékos részesedést szerzett az üzletben. De Meo elmondta, hogy ezt a megközelítést a Rivian inspirálta, amely az Amazonnal közösen fejlesztette ki elektromos furgonját, valamint a nemrégiben megbukott Arrival startup, amely a UPS-szel működött együtt.

A Flexis furgonok belső terét úgy tervezték, hogy a lehető legtöbb időt takarítsanak meg az üzemeltetőiknek. De Meo véleménye szerint minden 30 másodperc, amit a szállítás során megtakarítunk, becsléseink szerint 1 százalékos extra nyereségességet jelent a logisztikai szolgáltató számára – írja az Autocar.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink