Gyártók Sportkocsit építtetett diákjaival a Volkswagen

Sportkocsit építtetett diákjaival a Volkswagen

autopro.hu | 2014.06.15 10:23

Sportkocsit építtetett diákjaival a Volkswagen

Bemutatták a 380 lóerős (279 kW) Golf GTI Wolfsburg Edition tanulmányt, melyet tizenkét gyakornok tervezett a 33. Wörthersee GTI találkozóra. A projekt megvalósításában és az autó névadásában a Golf negyvenedik évfordulója inspirálta a 18 és 23 év közötti szakmunkástanulókat. Az első Golf 1974-ben gördült le a gyártósorról, majd 1976-ban követte az első Golf GTI.

Hirdetés

A kezdeti ötletektől a világpremierig rengeteg munkaórát öltek a projektbe gépjármű mechatronikusok, az autófényezők, az utastér-tervezők, illetve a műanyag-és gumiipari folyamatmérnökök. Négy lány és nyolc fiú tervezte, tesztelte és szinte mindent önállóan valósított meg. A munka során jelentősen nőtt a szaktudásuk, miközben erős csapatot kovácsoltak össze.

Az elmúlt kilenc hónapban a gyakornokok újraformálták a megszokott Golf GTI Performance1 jellemvonásokat, és mind megjelenésében mind műszakilag összhangba hozták azokat saját elképzeléseikkel. A módosított 2.0 TSI aggregát a Golf R2-ből származik, teljesítménye 380 LE (279 kW). Az egyedi Golf GTI szénszálas légszűrőházat kapott, valamint kézzel hegesztett rozsdamentes acél kipufogórendszert, amiben a vákuum szelepvezérlés szabályozhatóvá teszi a motor hangerejét.

A tanulók úgy döntöttek, hogy a piros-fekete legyen az uralkodó színpárosítás kívül és belül egyaránt. Az autót teljes egészében kézzel fényezték és többször is polírozták.

A gyakornokok elhelyeztek az ajtók oldalán futó csíkokban egy különleges és figyelemfelkeltő részletet, méghozzá Wolfsburg látképét, szintén „abszolút piros” színben. Nyolc épület ismerhető fel rajta: a wolfsburgi kastély, a Planetárium, az Autóváros tornyai, a Phaneo, az Autóváros ügyfélközpontja, a Vokswagen Arena (a VfL Wolfsburg labdarúgó stadion), illetve a Volkswagen erőmű- és székház. A kézzel készített és lézerrel formázott Wolfsburg címer pedig a kürt gombján és a keréktárcsák közepén tiszteleg.

A belső térben is a külső színek köszönnek vissza, szintén nagy figyelmet fordítottak a részletek kidolgozására: elöl két Recaro kagylóülés található, továbbá a hátsó üléspadot is fekete bőrkárpit borítja. A fejtámlákon piros csík fut keresztül, míg az oldaltámaszok belső felét a GTI-kockás mintával fedték. Az ajtók burkolatán végigfutó magasfényű fekete dekor betétekre festékszóróval fújták rá a GTI logót. A rendkívül precíz munka másik jele a kézzel készített és középkonzolba integrált eltakarható iPhone tároló.

A gyakornokok új technológiákat is felhasználtak. Például a töltőlevegő-nyomáskijelzőt 3D-nyomtatóval készítették a kutató részlegen. Az egyedi kiegészítők (töltőlevegő-nyomáskijelző, stopperóra, olajhőmérséklet kijelző) a középkonzolon kaptak helyet az infotainment rendszer felett. Wolfsburg látképét az ajtók belső borításán is megjelenítették egy különleges dombornyomásos technológiával. A város látképe a bőrfelületből domborodik ki.

A Wörthi-tavi tuning fesztiválon az extravagáns hangrendszer szintén fontos kellék. Ezért került a Golf GTI Wörthersee utasterébe high-end hangrendszer (2170 W kimenő teljesítménnyel) 11 hangszóróval. A csomagtérbe egy monoblokk erősítőt építettek, amelybe LED világítást is integráltak. Erőteljes mélysugárzó található a bal modulban, illetve Playstation és egy 24 hüvelykes LED-LCD TV hangsúlyozza az autó optikai és akusztikai különlegességét.

A Volkswagen 2008 óta mindig lehetőséget ad legjobb tanulóinak, hogy bővítsék szakmai tudásukat és csapatmunkában való jártasságukat az olyan speciális járműprojektek segítségével, mint a Wörthersee GTI. A Golf GTI Wolfsburg Edition a hetedik gyakornokok által készített GTI tanulmány, amelynek világpremierjét Reifnitzben tartották.

Kiemelt Partnereink