Gyártók Spanyolországban fogja kis e-autóit gyártani a VW

Spanyolországban fogja kis e-autóit gyártani a VW

autopro.hu/P.B. | 2022.11.11 16:49

Spanyolországban fogja kis e-autóit gyártani a VW

Fotó: twitter.com/VW_AldautoMotor

A Volkswagen Csoport három márka számára szeretne kisméretű elektromos autókat építeni Spanyolországban. A modellek belépő ára magasabb lesz az eredetileg bejelentettnél, de még így is viszonylag olcsó marad.

Hirdetés

Az elmúlt évek fejleményei nem segítették a kisautók szegmensének fejlődését: az ilyen autókkal eleve kevés pénzt lehet keresni, emiatt több gyártó leállította a gyártásukat és a jövedelmezőbb modellek felé fordult. A chiphiány megerősítette ezt a folyamatot, hiszen a gyártók nem tudtak annyi autót előállítani, amennyire piaci igény mutatkozott, így inkább a drágább autókra összpontosítottak.

Az elektromos autókra való átállással a kisautók korszaka végleg lezártnak tűnt. Az e-autók jelenleg még mindig lényegesen drágábbak, mint az azonos méretű belső égésű motorral szerelt modellek, így az olcsó autók a múlt részeivé váltak. Arányaiban persze még így is lehet olcsóbb egy autó a többihez képest.

Nem engedik el a kisautókat

A Volkswagen Csoport azonban ragaszkodni akar a szegmenshez: a Handelsblatt és a Reuters jelentései szerint a konszern a VW, a Škoda és a Cupra márkák három modelljének megépítését tervezi Spanyolországban. Ezek a tervek szerint kisautók lesznek.

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, a Volkswagen spanyolországi, martorell-i és pamplonai üzemeit elektromos autógyárakká alakítják át, és Valencia közelében akkumulátorgyárat is építenek. A VW körülbelül tízmilliárd eurós összköltséggel számol a projekt esetében, amiben várhatóan mintegy 60 vállalat vesz részt, elsősorban beszállítók és energiaszolgáltatók. A spanyol kormány állítólag 400 millió eurós támogatást ígért a beruházáshoz.

A gyártás a tervek szerint 2025-ben kezdődik, a Volkswagen márkafőnöke, Thomas Schäfer 25 ezer eurós áron kínált modelleket ígért a kisautók esetében. Az eredeti tervek még húszezer euróról szóltak, de az elmúlt hónapok hatalmas áremelkedései megtorpedózták a terveket.

Elektromos központ

Az akkumulátorgyártás a tervek szerint 2026-ban indul Spanyolországban. A konszern 3000 embert kíván foglalkoztatni az üzemben, és évi 40 gigawattóra gyártási kapacitást terveznek. Az akkumulátorok és ezáltal az autók olcsóbbá tétele érdekében az autógyártó új technológia alkalmazását is tervezi.

Az Automobilwoche cikke szerint amennyiben a Volkswagen Csoportnak sikerül megfelelően megkülönböztetni a modelleket a jól bevált módon, és nyereségessé tenni azokat a MEB Small platform használatával, más gyártók is fontolóra vehetik a szegmensbe való visszatérést – az olcsó egyéni mobilitás igénye az elektromos korban is meg fog maradni.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink