Gyártók Sokkal gyorsabban fejlesztené autóit a VW

Sokkal gyorsabban fejlesztené autóit a VW

autopro.hu/V.M. | 2022.03.09 07:22

Sokkal gyorsabban fejlesztené autóit a VW

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen átalakítja Wolfsburgban található műszaki fejlesztőrészlegét. A változtatásokkal lépést kíván tartani a digitalizációval és elektrifikációval, illetve autói fejlesztési idejét negyedével akarja csökkenteni.

Hirdetés

A wolfsburgi a VW legnagyobb fejlesztőközpontja a maga mintegy 11.500 dolgozójával. Az itt folyó fejlesztőmunkákat a vállalat alapjaiban akarja átalakítani, három területre fókuszálva azt. Ezek a területek a szoftverek, a vevői elvárások, valamint a VW újgenerációs elektromos padlólemeze, az SSP.

A változtatásoktól a fejlesztési idő negyedével csökkenését, az új szoftverek gyorsabb elkészítését, illetve a termelési folyamatok felgyorsítását várja a gyártó.

Jelenleg egy autó fejlesztési ideje 54 hónap, ezt a jövőben 25 százalékkal, 40 hónapra, azaz mintegy 3,5 évre fogják csökkenteni. Ami a termelés gyorsítását illeti, a cél, hogy körülbelül tíz órára csökkentsék egy autó összeszerelésének idejét. A tíz óra nagyjából megegyezik azzal az idővel, amennyi alatt egy új Tesla elkészül az amerikai vállalat Berlinhez közeli üzemében, illetve azzal, amennyi idő alatt egy Trinity elektromos modellt legyártanak majd a projektnek szentelt új, Wolfsburgban felépítendő üzemben.

Szemléletváltás

A wolfsburgi fejlesztési részleg átszervezésének részeként a fejlesztőmunkát a jövőben nem az egyes alkatrészekre, hanem az autók funkcióira és rendszereire fókuszálva fogják végezni. A rendszerszintű, több komponenst is érintő követelményeket már idejekorán meg fogják határozni, biztosítva, hogy a különböző területeken folyó fejlesztések egymáshoz tökéletesen illeszkedő eredményekkel szolgáljanak. A VW a szemléletváltást a felhasználói élmény javításának szükségességével, illetve a járművek egyre összekapcsoltabbá válásával magyarázza.

A változásokat követve a fejlesztőközpont dolgozói már ma is zajló át- és továbbképzésen vesznek részt. 2030-ra mintegy 4000 munkavállalót fognak átképezni, míg másik 6-8000 dolgozót továbbképzésben fognak részesíteni.

Új fejlesztőközponttal bővül Wolfsburg

A fejlesztések részeként 800 millió euró befektetésével Wolfsburgban egy új fejlesztőközpontot is felépítenek Campus Sandkamp néven. A következő öt évben elkészülő létesítményben több mint 4000 fő fog dolgozni többek között az SSP platform fejlesztésén.

A moduláris SSP-re tervezett első modell a 2026-ban gyártásba kerülő Trinity elektromos szedán lesz, később azonban a VW konszern más modelljeinek alapjául is szolgálni fog. Életciklusa alatt a tervek szerint több mint 40 millió járművet fognak építeni rá.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink