Gyártók Sokan bukhatják az állásukat a Great Wall lépése miatt

Sokan bukhatják az állásukat a Great Wall lépése miatt

autopro.hu/P.B. | 2021.12.15 06:22

Sokan bukhatják az állásukat a Great Wall lépése miatt

A Nissan barcelonai üzeme korábban. | Fotó: BCN3D Technologies

Mintegy 1600 ember állása került veszélybe a Barcelona melletti, bezárásra ítélt Nissan-gyárban. A korábbi szándékaival ellentétben a kínai Great Wall Motors ugyanis mégsem veszi át az üzemet, melynek sorsa így kérdésessé vált.

Hirdetés

Mint ismert, a Nissan még korábban úgy döntött, hogy 2021 végén bezárja a Barcelona melletti gyárát. Bár a döntés sok vitát váltott ki Spanyolországban, a bezárást nem lehetett elkerülni – ugyanakkor a dolgozók jövőjére nézve biztató megoldásnak tűnt, hogy a kínai Great Wall Motors tovább akarta üzemeltetni a gyárat.

December 13-án a kínai vállalat viszont megerősítette azokat a spanyol lapértesüléseket, melyek szerint mégsem veszik át az üzemet. Egyelőre sem a spanyol, sem pedig a katalán kormányzat nem reagált a hírre.

A döntés miatt 1600 dolgozó állása került veszélybe, az ő munkájuk ugyanis az év végén megszűnik, ha a gyár nem üzemel tovább.

Nem volt elég a támogatás?

A Great Wall korábban is jelezte, hogy csak bizonyos feltételek mellett venné át az üzemet. A spanyol kormány 100 millió euró támogatást adott volna a gyár felújításához, ez azonban nagyjából a felét fedezte volna a Great Wall tervezett beruházásainak.

A kínai vállalat a jelenleg 150 ezerről 300 ezer autóra akarta növelni a gyár éves kapacitását. Végül sem erre, sem kisebb beruházásra nem kerül sor – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink