Gyártók Soha nem rendeltek még egyszerre ennyi e-buszt

Soha nem rendeltek még egyszerre ennyi e-buszt

autopro.hu/F.M. | 2023.01.24 09:18

Soha nem rendeltek még egyszerre ennyi e-buszt

Fotó: VDL

Közel kétszáz elektromos buszt szállíthat le holland megrendelőjének a VDL. Ez rekord, ennyi elektromos buszt még soha nem rendeltek egyszerre a gyártótól, és egész Európában ritka, hogy egyszerre ennyi elektromos buszt vásárol egy üzemeltető.

A holland EBS tömegközlekedési vállalat 193 újgenerációs Citea típusú buszt rendelt a VDL-től, hogy 2023 decemberétől az elnyert Zaanstreek-Waterland koncesszió keretében a cég szolgáltatási területére jusson elegendő busz. A VDL szeptembertől szállítja majd a megrendelt 60 darab VDL Citea LE-122-es és a 133 darab VDL Citea LE-135-ös modellt. A buszok 490, illetve 552 kilowattóra teljesítményű akkumulátorokkal kerülnek majd a forgalomba.

Az LE modellek alacsonypadlós, mégis emelt belső térrel rendelkező buszok. Az LE típusok mellett a Citea modelleknek van LF változata is – ezek ún. „Low Floor” modellek, amelyek egységesen alacsony padlózatúak. A nevekben található számjegyek a járművek hosszát jellemzik: az LE-122-esek 12,2, az LE-135-ösök pedig 13,5 méter hosszúak.

„Nagyon büszkék vagyunk, hogy a következő 15 évben mi szolgálhatjuk ki a Zaanstreek Waterland régió helyi tömegközlekedését. Egyértelmű volt számunkra, hogy az elektromos modelleket kell választanunk erre a célra” – nyilatkozta Wilko Mol, az EBS vezérigazgatója.

A holland VDL a Citea sorozat új, kizárólag elektromos hajtással elérhető nemzedékét az InnoTrans 2022 szakkiállításon, Berlinben mutatta be. A busz legfontosabb újításai közé tartoznak a padlóba integrált akkumulátorok, az egy darabból álló kompozit oldalfalak, az intelligens hőmenedzsment és légkondicionáló – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink