Gyártók Sikeres évet zárt a Porsche

Sikeres évet zárt a Porsche

autopro.hu/V.M. | 2020.03.25 06:17

Sikeres évet zárt a Porsche

Lutz Meschke, a Porsche pénzügyi és információ technológiai vezetője egy Taycan 4S mellett | Fotó: Porsche Newsroom

A stuttgarti autómárka bejelentette 2019-es üzleti évének eredményeit. Az eredmények ismertetésére szolgáló eseményen a jövőbeli tervekről is szó esett.

Hirdetés

Az előző évben a Porsche összesen 280 ezer 800 jármű kiszállítását teljesítette, 10 százalékkal többét, mint 2018-ban. Az árbevétel 11 százalékkal 28,5 milliárd euróra nőtt, míg a működési eredmény 3 százalékkal 4,4 milliárd euróra. Az év folyamán a vállalatnak 500 milliós rendkívüli ráfordítása keletkezett a dízelbotránnyal kapcsolatban. A működési eredmény rendkívüli bevételekkel és ráfordításokkal korrigált értéke 3,86 milliárd euró lett.

Az első tisztán elektromos modell, a Taycan kétezer új munkahelyet teremtett. Ennek is köszönhetően jelenleg 35 ezer 429 fő dolgozik a sportkocsi-gyártónak, 10 százalékkal többen, mint 2018-ban.

A Porsche vezérigazgatója, Oliver Blume elégedettségét fejezte ki a Taycan eddigi szereplésével kapcsolatban. Mint elmondta, már a szeptemberi világpremier előtt mintegy 30 ezer előrendelés érkezett a típusra, mostanra pedig már több mint 15 ezer vásárlóval kötötték meg az adásvételi szerződést.

Befektetések az elektrifikáció jegyében

A 2019-ben elért eredmények mellett azt is megtudhattuk, hogy a Porsche 2024-ig körülbelül 10 milliárd eurót készül a járművei elektrifikációjába, valamint digitalizációjába fektetni. Lutz Meschke, a cég pénzügyi és információ technológiai vezetője továbbá elmondta, hogy a koronavírus okozta bizonytalanságok, az elektrifikáció, a digitalizáció, illetve a létesítmények folyamatos bővítése és átalakítása ellenére a Porsche idén is meg akar felelni a magas szintű bevételi elvárásainak.

A vállalat arra számít, hogy az évtized közepére az értékesítéseinek felét plug-in hibrid hajtású autók fogják kitenni. Ahogy pedig az már korábban megerősítést nyert, a Porsche következő akkumulátoros elektromos modellje a Taycan Cross Turismo lesz, ami után a Macan új generációja fog jönni. A vállalat nem közölte, hogy az elektromos SUV érkezése mikorra várható, ahogy viszont az electrive.com oldalán is olvasható, hogy a Taycan Cross Turismo sorozatgyártásra érett változatát 2020 végén tervezik leleplezni.

Kiemelt Partnereink