Gyártók Segítene az autógyártóknak licenszvitáik rendezésében az EU

Segítene az autógyártóknak licenszvitáik rendezésében az EU

autopro.hu/V.M. | 2020.11.23 11:22

Segítene az autógyártóknak licenszvitáik rendezésében az EU

Fotó: Daimler Global Media Site

Változtatva korábbi gyakorlatán, az Európai Bizottság beavatkozna a licenszszerződésekkel kapcsolatos vitákba, és felállítana egy rendszert a szabadalmi kérelmek megalapozottságának vizsgálatára – derült ki a nemrég kiszivárgott dokumentumokból.

A lépésnek aktualitást adna többek között a Daimler és a Nokia telekommunikációs óriás közti, már régóta húzódó vita, ami azután robbant ki, hogy a finn vállalat a német autógyártót fejlesztéseinek jogtalan használatával vádolta meg. A japán Sharp ugyancsak hasonló ügyben indított pert a gyártó ellen, amit nemrég meg is nyert.

A javaslatokat az Európai Bizottság szellemi tulajdon védelméről szóló akcióterve tartalmazza, amit Margrethe Vestager, digitalizációért felelős biztos és Thierry Breton, belső piaci biztos fognak bemutatni november 24-én.

A Reuters számára eljuttatott dokumentumokból kiderül, hogy a Bizottság először az autóiparral fog egyeztetésbe kezdeni, mivel annál a legsürgetőbb a licenciaadók és a licenciavevők közti viták rendezése. Ugyanakkor megjegyzik, hogy a licenszszerződésekkel kapcsolatos problémák gyakoriak a digitális, az elektronikai és az egészségügyi eszközök esetében, valamint az okos gyártási megoldások területén is.

A Bizottság eddig azon az állásponton volt, hogy a vállalatok maguk kell, hogy rendezzék vitáikat. A megegyezést azonban hátráltatja, hogy a viták jellegének megítélése cégenként eltérő. Egyesek egyszerű szerződéses kérdésként tekintenek azokra, míg az autógyártók például a verseny szabadságát befolyásoló problémaként élik meg azokat.

Alaposabb vizsgálat alá vetnék a kérelmeket

A Bizottság szabályozási reformokat is fontolóra fog venni, ide értve a szabadalmi oltalomra vonatkozó kérelmek megalapozottságának független vizsgálatát is. Utóbbi egyúttal választ jelentene azokra az aggodalmakra, hogy a vállalatok olyan technológiák után számítanak fel díjat, amiket valójában nem is illetne meg a szabadalmi oltalom.

Szakértők viszont arra figyelmeztetnek, hogy nem lesz könnyű olyan szervezetet találni, mely rendelkezik a feladat által megkövetelt kompetenciákkal, továbbá a világ különböző országaiban bejegyzett szabadalmak puszta száma is nehézséget okozhat.

Kiemelt Partnereink