Gyártók Pert vesztett a Daimler a Nokiával szemben

Pert vesztett a Daimler a Nokiával szemben

autopro.hu/P.B. | 2020.08.19 15:48

Pert vesztett a Daimler a Nokiával szemben

Fotó: Daimler Global Media Site

A bírósági ítélet szerint a Daimler jogtalanul használta a Nokia szabadalmát az autóiban, emiatt a Nokia akár meg is akadályozhatja a Daimler járműveinek németországi forgalmazását, ám ehhez a Nokiának komoly összeget kellene letennie, ezért ez nem valószínű forgatókönyv. Az ítélet nem jogerős, a Daimler már bejelentette, hogy fellebbez.

Viszonylag régóta húzódik már a pereskedés a Daimler és a Nokia között, melynek középpontjában az áll, hogy a Daimler autóiban a Nokia által szabadalmaztatott technológiákat használt fel anélkül, hogy fizetett volna érte. Az ügy precedensértékű lehet arra a kérdésre nézve, hogy a modern autókban milyen licenszek alapján használhatóak a telekommunikációs funkciók.

A Daimler közleményében azt írta, hogy a cég nem érti a mannheimi bíróság ítéletét, és fellebbez az ellen. Az ítélet szerint a Daimler nem tartotta be a szabadalmakra vonatkozó hatályos jogszabályokat.

A Nokia akár a Daimler autóinak forgalmazását is megtilthatja

Az ítélet értelmében a Nokiának jogában áll letiltania Németországban a Daimler gépjárműveinek forgalmazását, ám ehhez a Nokiának egy másik eljárás során 7 milliárd euró biztosítékot kellene fizetnie. Ugyanakkor valószínűbb, hogy inkább kártérítést fognak követelni, a Daimler is úgy nyilatkozott az ügyben, hogy nem számítanak az eladások letiltására.

A Nokia arra törekszik, hogy minden eladott autóért kapjon valamekkora összeget a technológiájának használatáért cserében, és nem egyben adná el licenszét. Emiatt a jelenlegi perben többek között a Bosch és a Continental is a Daimler mellé állt. Az ügy precedensértékű lehet, ezért a járműipari szereplők komoly figyelemmel kísérik a fejleményeket – írja az Automotive News.

A Nokiánál örülnek

Nem túl meglepő módon a finn telekommunikációs óriás örül az ítéletnek. Mint fogalmaztak, a bíróság álláspontja figyelembe vette a Nokia mérnökeinek munkáját, és azt az alapelvet követte, hogy az innovátorok a megfelelő jutalomban részesülhessenek a munkájukért.

Hasonló ügyben több másik német bíróságon is eljárás folyik, a Nokia célja, hogy a Daimler az eladott autói után fizessen a cégnek. A Nokia szerint a Volkswagen, a BMW és más egyéb gyártók jogszerűen használják a cég termékeit.

Kiemelt Partnereink