Gyártók Rekord nyereséggel zárhat a Toyota

Rekord nyereséggel zárhat a Toyota

autopro.hu/V.M. | 2021.02.10 12:22

Rekord nyereséggel zárhat a Toyota

Fotó: Toyota Europe Newsroom

A japán Toyota Motor 54 százalékkal, rekordnak számító 19,1 milliárd dollárra emelte jelen üzleti évi nyereségvárakozását, tekintettel a globális autóeladások növekedésére és a globális chiphiány hatásainak elkerülésére.

Hirdetés

Az értékesített autók száma szerint 2020-ban a világ legnagyobb autógyártójává előlépett Toyota a mostani, 2020 áprilisától idén márciusig tartó üzleti évében 9,73 millió jármű eladására számít. Ez ugyan jóval kevesebb az előző üzleti évi 10,46 milliónál, viszont 3,3 százalékkal meghaladja a korábbi előrejelzésben szereplő 9,42 milliót.

A Toyota korábban még csak 12,4 milliárd dollár nyereséget vetített előre, míg az elemzői várakozásokban átlagosan 14,7 milliárd dollár szerepelt.

Nem érzik meg a chiphiányt

Világszerte számos autógyártó termelését akadályozza a tavalyi év vége óta tartó chiphiány, beleértve a szintén japán Nissant és Hondát is. Az autóipari kereslet gyors talpra állása, a laptopok eladásainak megugrása, illetve az amerikai kormányzat által a kínai cégek ellen bevezetett szankciók következtében kialakult hiány, termelésük visszafogására és üzemek leállítására kényszeríti a gyártókat

Kenta Kon, a Toyota pénzügyi vezetője az új előrejelzések ismertetésén azonban elmondta, hogy rövid távon nem kell csökkenteniük a termelési volumenüket a félvezető alkatrészek hiánya miatt, ugyanakkor fennáll annak az esélye, hogy náluk is chiphiány fog fellépni.

A Reuters beszámolója szerint a pénzügyi vezető továbbá hozzátette, úgy látja, a kínálat oldali hiány már nyár előtt megszűnhet.

Kiemelt Partnereink