Gyártók Rekord évet zárt a Rolls-Royce

Rekord évet zárt a Rolls-Royce

autopro.hu/V.M. | 2023.01.10 08:21

Rekord évet zárt a Rolls-Royce

Fotó: Rolls-Royce Press

A luxusautókat gyártó brit Rolls-Royce eladásai 2022-ben új rekord szintre emelkedtek annak ellenére, hogy a kínai kereslet visszaesett, az orosz piacon pedig felhagyott az értékesítéssel.

A közel 120 éves, BMW Csoporthoz tartozó autógyártó, közlése szerint 6021 járművet értékesített 2022-ben, többet, mint a szintén rekordnak számító megelőző évben. 2021-ben összesen 5586 autón adott túl a vállalat.

Tavaly a legtöbb eladást a korábbi évhez hasonlóan az Egyesült Államok piaca generálta – itt az összes Rolls-Royce 35 százalékát értékesítették. Kínában, a második legnagyobb piacon viszont a járványvédelmi korlátozások az eladások egyszámjegyű csökkenéséhez vezettek.

Ugyanakkor Torsten Müller-Ötvös vezérigazgató szerint a kínai visszaesést ellensúlyozta a növekedés más piacokon. Hozzátette: „A megrendelés-állományunk minden modell esetében bőven átnyúlik 2023-ra. Nem tapasztaltunk csökkenést a rendelések számában.”

A mostani is jó évnek ígérkezik

A vállalatvezető 2023-ra további növekedést vetít előre, annak ellenére, hogy 2022-ben Oroszországban felhagytak a forgalmazással az ukrajnai háború miatt. A világ legnagyobb területű országában a háború előtt évente 250-300 Rolls-Royce talált gazdára.

A 2023 végétől kapható tisztán elektromos Spectre modellel kapcsolatban Müller-Ötvös megosztotta, hogy az előrendelések száma minden várakozást felülmúl – írta meg a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink