Gyártók Ötmilliárd forintból bővítik az Audi Hungaria Iskolát

Ötmilliárd forintból bővítik az Audi Hungaria Iskolát

Pardavi Mariann | 2014.07.23 06:55

Ötmilliárd forintból bővítik az Audi Hungaria Iskolát

Az autógyár július 22-én letetette az Audi Hungaria Iskola bővítésének alapkövét. Az ötmilliárd forintos beruházás ünnepélyes eseményén részt vett Thomas Sigi, az Audi AG személyügyekért felelős igazgatója, Thomas Faustmann ügyvezető, Knáb Erzsébet személyügyekért felelős ügyvezető, Szijjártó Péter, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese és Borkai Zsolt polgármester.

A beruházás célja, hogy 2017-ig olyan központot alakítsanak ki, amelyben huszonöt osztály hatszázötven diákja tanulhat. A régi épületek nagy részét lebontják, a főépületeket felújítják és kibővítik. Mindemellett többfunkciós csarnokot építenek fel, valamint új menzát és iskolakonyhát is kapnak a diákok. A fejlesztés révén negyvenöt osztálytermet alakítanak ki. A bővítés eredményeképpen az épületek összterülete 9600 négyzetméteresre nő.

Az iskola bővítése azt segíti elő, hogy azok a német gyerekek, akik szüleik munkája miatt csak pár évet töltenek Magyarországon, problémamentesen folytathassák hazatérésük után tanulmányaikat német iskolájukban. A következő tanévtől két első osztály indul német és magyar gyerekekkel. Borkai Zsolt polgármester elmondta, Győr nem titkolt szándéka, hogy ezzel közelebb hozza a német és magyar kultúrát egymáshoz. Ennek fényében nem kizárólag a vállalat németajkú munkatársainak gyermekei ülhetnek az iskolapadokba, hanem győriek is.

Thomas Sigi

– 1993-ban az Audi második otthonra talált Magyarországon. A nemzetközi stratégiánk egy kiemelt eleme volt a győri gyár létrehozása – emlékezett vissza Thomas Sigi, Audi AG személyügyekért felelős igazgatója. – A siker motorja az Audi Hungariánál dolgozó 11 ezer munkatárs, akik képzettségükkel megfelelnek a vállalat által elvárt legmagasabb követelméyneknek. Az iskola bővítésével a vállalat tovább kívánja növelni az Audi Hungaria vonzerejét és a munkatársi kötődést.

Thomas Faustmann, Szijjártó Péter, Thomas Sigi és Knáb Erzsébet időkapszulát helyez el

Thomas Sigi elmondta, hogy a duális képzés révén 1400 fiatalt képeztek ki, s le is szerződött velük az Audi a sikeres vizsgájukat követően. Hozzátette, hogy hasonló nagy számok várhatóak az iskolában is: a 2010-es induláskor 58 diák kezdte meg tanulmányait, tavaly ez 348 diákra nőtt, 2017-ben pedig 650 gyerekkel számolnak. Elmondta azt is, hogy az Audi által támogatott intézmények hamarosan új taggal bővülnek: az óvoda, az általános iskola, a szakképző iskola és egyetem sorába a közeljövőben gimnázium is csatlakozik.

Thomas Faustmann

Szijjártó Péter a rendezvényen a kormány Magyarország újraiparosításának törekvéseiről beszélt. Mint mondta, a legnagyobb foglalkoztató hazánkban az autóipar, azon belül pedig kiemelten az Audi Hungaria, hiszen a teljes feldolgozóipar 28 százalékát adja, míg az export egyötödét fedi le. Az autóipar Magyarországon 126 900 munkahelyet teremtett: ennek egyötöde a beszállítói kapcsolatokkal együtt a győri gyárhoz köthető. Hozzátette azt is, hogy a kormány az uniós források hatvan százalékát a jövőben kutatás-fejlesztési tevékenységek elősegítésére kívánja felhasználni. Ennek részeként hétezer új tanműhelyt tervez a duális képzés támogatására létrehozni.

Kiemelt Partnereink