Gyártók Összefogtak az óriások a tudásmegosztásért

Összefogtak az óriások a tudásmegosztásért

autopro.hu/V.M. | 2020.02.26 11:10

Összefogtak az óriások a tudásmegosztásért

Fotó: BMW Group Press

A BMW Csoport és a Microsoft által alapított Open Manufacturing Platform (OMP) célja a termelő vállalatok fejlesztéseinek támogatása iparágakon átívelő együttműködés, tudás- és adatmegosztás, valamint az új technológiákhoz való hozzáférés biztosítása révén. A kezdeményezés ezúttal új irányító bizottsági tagokkal, illetve munkacsoportokkal gyarapodott.

A 2019 óta létező kooperáció a Linux Foundation részét képező Joint Development Foundation részeként működik. Az eddig csak a két alapítót magába foglaló irányító bizottság most az Anheuser-Busch InBev (AbInBev) sörgyártó óriással, a Bosch Csoporttal és a ZF Friedrichshafen AG vállalatával egészült ki. Emellett a bizottság döntést hozott az első munkacsoportok felállításáról is, amelyek olyan kulcsfontosságú területeken fognak tevékenykedni, mint a dolgok internete, a szemantikus adatmodellezés, vagy az autonóm közlekedési rendszerekhez kapcsolódó szolgáltatások.

Együtt könnyebb

Az intelligens gyártási rendszerek térhódításával szerte az iparban problémává váltak a már meglévő, régebbi infrastruktúra, valamint a különböző szabványok jelentette korlátok, amik az átfogó fejlesztéseket sokszor nehézkessé, drágává és alacsony megtérülésűvé teszik. Az OMP keretein belül az ellátási láncok szereplői közösen dolgozhatnak, hogy felgyorsítsák az innovációs folyamatot, és közös problémáikra minden közreműködő által felhasználható megoldásokat hozzanak létre. E módon a vállalatok úgy csökkenthetik a kockázatot és beruházási költségeiket, illetve használhatják ki jobban az adataikban rejlő lehetőségeket, hogy közben nem sérülnek a szellemi tulajdonhoz kötődő jogaik, egyúttal kompetitív előnyüket se éri kár.

Az OMP amellett, hogy új iparági szabványokat alkot, olyan hozzá hasonló szövetségeket is támogat, mint például az OPC Foundation vagy a Platform Industrie 4.0.

Fotó: BMW Group Press

A cél a nagyobb összekapcsoltság

A kooperáció lényegi elemei a munkacsoportok, melyek egyike az ipari gépek adatfelhőhöz kapcsolásán, azaz a dolgok internetén fog dolgozni. „Ma minden az elemzésről és a jóslatokról szól, de adat nélkül nincsenek elemzések, és összekapcsoltság nélkül nincs adat” – fogalmazott Werner Balandat, a ZF Friedrichshafen AG termelésmenedzsment részlegének vezetője. Hozzátette, hogy a modern eszközök esetében nincs probléma az OPC Unified Architecture (OPC UA) szabványának köszönhetően, ám a régebbi, más sztenderdek szerint készült gépek felhőhöz csatlakoztatásakor „barnamezős” megközelítést kell alkalmazni. A munkacsoport elsődleges célkitűzése olyan megoldások fejlesztése, melyek megkönnyítik az OPC UA eszközök, valamint a régebbi rendszerek integrálását.

Egy másik munkacsoport semantikus adatmodelleket fog fejleszteni. A hatékonyságnövelő mesterséges intelligencia alkalmazásához elengedhetetlenek a gépektől származó adatok, ám sokféleségük miatt egységes kezelésük kihívást jelent – olvasható a BMW Csoport médiaoldalán. Dr.-Ing. Michael Bolle, a Bosch igazgatótanácsának tagja elmondta, hogy az OMP által fejlesztett adatmodell könnyebbé fogja tenni a mesterséges intelligencia alkalmazását. A felhasználók többé nem karakterek és számok értelmezhetetlen sorait, hanem kész, értelmezhető adatokat fognak látni.

Kiemelt Partnereink