Gyártók Ön venne húszmillió forintért Xiaomit?

Ön venne húszmillió forintért Xiaomit?

autopro.hu/P.B. | 2023.01.11 11:19

Ön venne húszmillió forintért Xiaomit?

Fotó: Mi Blog

A kínai okostelefon-gyártó, a Xiaomi gyorsan halad az elektromos autók gyártására vonatkozó terveivel. A kínaiak várakozása szerint már az idei év végén érkezhet a Xiaomi első autója, amit a Tesla Model 3 versenytársának szánnak, annál olcsóbban, de a korábbi tervekhez képest magasabb áron.

Hirdetés

Kínai lapértesülések szerint a Xiaomi négy elektromos modellje közül az első, a Modena kódnevű, közepes méretű szedán már az idei évben elkészülhet. A kínaiak szerint az autó nagyobb és erősebb lesz, mint a Tesla Model 3, és az Xpeng P7 szedánjához hasonló szinten helyezkedik majd el a kínai e-autós piacon.

A Xiaomi állítólag egy 260-300 ezer jüan (mintegy 40 ezer euró, vagyis 16 millió forint) áron érkező alapmodellel, és egy ennél drágább, 48 ezer eurós, vagyis közel 20 millió forintba kerülő verzióval is számol.

A legfrissebb jelentés szerint az alacsonyabb árú változat a BYD 400 voltos platformját és lítium-vasfoszfát (LFP) akkumulátorait fogja használni, míg a drágább verzió a gyártó 800 voltos platformjára és a CATL Qilin akkumulátoraira támaszkodik.

Nem kell sokat várni

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a Xiaomi első modelljét 2023 végén mutatják be, és 2024 első negyedévében lesz elérhető. A második modell, ami a Le Mans belső kódnéven fut, 2025-ben fog megjelenni. Ez a második modell ugyanazon a platformon fog alapulni, mint a Modena, és három motorja lesz – írja az electrive.com.

Az már tavasz óta ismert, hogy a kínai okostelefon-gyártó négy elektromos modellt tervez. Akkoriban két-két középkategóriás, egyenként 150-200 ezer, illetve 200-300 ezer jüan közötti felsőkategóriás modellről beszéltek. A frissebb információk szerint ezek az árak most magasabbak lesznek.

A hírek szerint a Xiaomi elektromosautó-gyárat tervez Pekingben, amelyet két ütemben építenek meg, és évente először 150 ezer, majd 300 ezer elektromos autó számára biztosítanak kapacitást. Maga az üzem az értékesítési irodákkal és kutatólaboratóriumokkal együtt a pekingi gazdasági-technológiai fejlesztési területen, Peking délkeleti külvárosában épülhet fel.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink