Gyártók Olyat csinál a BMW Debrecenben, amit korábban soha

Olyat csinál a BMW Debrecenben, amit korábban soha

autopro.hu/P.B. | 2023.11.03 16:47

Olyat csinál a BMW Debrecenben, amit korábban soha

Fotó: BMW PressClub Global

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter többek között a BMW debreceni beruházásáról is beszélt egy helyi lapnak adott interjúban, emellett a külföldi munkaerő alkalmazására és a beruházások fontosságára is kitért.

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, október 30-án egy újabb mérföldkőhöz ért a BMW debreceni beruházása az oktatási cetrum átadásával, ahol a debreceni gyár megnyitására már háromszázan fognak tanulni. A BMW debreceni érkezése komoly lehetőséget jelent a város számára, részbe erről is beszélt Szijjártó Péter a helyi HAON-nak adott interjújában.

A miniszter elmondta, hogy a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos innovatív beruházásokhoz előbb szükség van a megfelelő termeléssel kapcsolatos ipari fejlesztésekre is. „Ma számtalan olyan cég működik hazánkban, amely először a termelését, ezt követően szolgáltatóközpontját, végül pedig a kutatás-fejlesztést és az innovációt hozta Magyarországra” – fogalmazott.

Szijjártó Péter szerint a BMW beruházása a világon bárhol azt jelenti, hogy ott éppen jól mennek a dolgok.

„A debreceni beruházásnak kiemelkedő jelentősége van az „Invented in Hungary” szempontjából is, mert itt a német óriáscég olyat fog csinálni, amit máshol korábban még nem: itt kezdi meg a teljesen elektromos meghajtású járművek gyártását, tehát az elektromos átállási stratégiájának a szíve közepét helyezi Magyarországra” – vélekedett a miniszter.

Jöjjenek a vendégmunkások!

Szijjártó Péter szerint óriási különbség van az illegális bevándorlók és az olyan külföldiek között, akik meghatározott időre, érvényes papírokkal dolgozni érkeznek az országba. Utóbbi csoport tagjai – érkezzenek is bárhonnan – szívesen látottak a miniszter álláspontja szerint.

„Ezek a vendégmunkások nem veszik el a magyar emberek elől a munkát, hanem megmentik a magyar emberek munkahelyeit” – mondta arra utalva, hogy amennyiben nincs elég magyar dolgozó egy gyár működéséhez, akkor jobb, ha a maradék munkaerő érkezik ide külföldről, mintha a gyár menne el oda, ahol van elég ember.

2025-ben indulhat a termelés

Hans-Peter Kemser, a BMW Group Gyár Debrecen igazgatója az autopro.hu-nak adott interjúban tavasszal elárulta, hoy a termelés 2025-ben indulhat meg a 400 hektáron elhelyezkedő gyárban. Ha elkészült, a debreceni lesz a BMW legmodernebb és legokosabb gyára, ez a cég első olyan létesítménye, melyet teljesen virtuálisan terveznek és validálnak.

A debreceni egy teljes értékű járműgyár lesz présüzemmel, karosszériaépítő részleggel, fényezőműhellyel és összeszerelő csarnokkal, valamint az elektromos hajtáshoz szükséges akkumulátorcellák összeszerelését házon belül lehetővé tevő, egyedi akkumulátor-összeszerelő üzemmel.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink